Ognjenović: Živ čovek zaposli svoje

Generalni direktor farmeceutske kompanije Galenika Nenad Ognjenović kaže da rukovodstvo kompanine nije moglo da utiče na gubitak od 14 miliona evra u 2010.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 21.03.2011.

19:28

Default images

On navodi da je manjak nastao zbog kursne razlike, razlike u međunarodnim knjigovodstvenim standardima i troškova kamata za kredit za izgradnju nove fabrike.

Direktor Galenike je povodom pisanja medija o povećanju zarada u toj kompaniji i pored duga kazao da plate nisu povećavane već dve godine u skladu sa odlukom vlade.

On je rekao da je fond za zarade povećan za 14 odsto jer su svima prošle godine podelili regres u visini od 80.000 dinara. Ognjenović je kazao da im je namera bila očuvanje standarda zaposlenih, imajući u vidu rast cena od oko 12 odsto. On je kazao i da je prosečna plata u toj kompaniji oko 53.000 dinara. U Galenici je trenutno zaposleno 2.545 radnika.

Prema njegovim rečima, nije bilo ni prekobrojnog zapošljavanja a 150 novih radnika je zaposleno u novoj fabrici. On je kazao da pri zapošljavanju ceni znanje, ali i dodao da je "živ čovek, pa nekada zaposli nekoga svoga".

"I vi bi nekoga svoga nekada primili. Ne mogu da kažem da i ja to nisam činio", kazao je Ognjenović i dodao da se u fabrici zapošljavaju deca i rodbina bivših radnika i da ima slučajeva da u Galenici rade po tri četiri generacije porodice.

"Kada je reč o nagrađivanju menadžera u kompaniji, današnji generalni direktor ima zaradu koja je dva puta manja od prethodnog direktora Galenike, a trećinu sredstava dajem u humanitarne svrhe", rekao je Ognjenović.

Nismo hteli da ljude ostavimo bez lekova

Ognjenović je dodao da je do blokade računa kompanije od nekoliko dana, o čemu su mediji pisali, došlo jer je Rajfajzen banka aktivirala menice veledrogerije Velefarm.
Upitan da li to znači da je Galenika garant kredita veledrogerijama, on je odgovorio potvrdno i dodao da to rade sve farmaceudske kompanije. Kako je objasnio, plate zaposlenima su zbog toga isplaćene sa tri dana zakašnjenja.

Ognjenović je kazao da veledrogerije Galenici duguju oko 90 miliona evra, od čega najviše Velefarm (oko 50 miliona evra) i dodao da su im isporučivali lekove i pored problema u naplati potraživanja jer nije bilo drugog načina, pošto Galenika nema svoju maloprodajnu mrežu.

"Nismo želeli da ostavimo građane Srbije bez lekova koje Galenika proizvodi. Oko 20 odsto svih prepisanih recepata u Srbiji na godišnjem nivou čine naši lekovi", podvukao je Ognjenović i izrazio sumnju da možda nekome odgovara da se ti lekovi ne nađu na tržištu kako bi se uvozili po znatno višim cenama.

On je kazao da na današnji dan Galenika raspolaže sa lekovima ukupne vrednosti od oko 30 miliona evra, što je, kako je kazao, garancija za stabilno snadbevanje tržišta.

Sindikati: Mešetari ruše kompaniju

Sindikati farmaceutske kompanije Galenike su optužili mešetare i lobi grupe da vode kampanju protiv te kompanije kako bi joj snizili vrednost.

Oblik kampanje protiv Galenike, kako to vide sindikati, je i pokretanje menice Veledrogerije, zbog čega je Galenika nekoliko dana bila u blokadi.

"Sindikat nezavisnost je od pre par dana u mobilnom stanju i biće dok ne prođe ova kampanja. Iskoristićemo sva raspoloživa sredstva u zaštiti kompanije i zaposlenih. Zaposleni u Velefarmu, RZZO i državnim institucijama redovno primaju plate. I mi smo ih primali i primili sada sa zakašnjenjem, ali ako se ovo hitno ne reši pozvaćemo radnike iz farma industrije na zajedničku akciju", kaže Zoran Pantelić, iz sindikata Nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: