Odliv mozgova: Gvineja Bisao, pa mi

Srbija je na drugom mestu u svetu po broju odlazaka mladih, odnosno "odlivu mozgova", kažu u američkoj vladinoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID).

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2011.

18:06

Default images

Zamenica direktora USAID-a u Srbiji Merilin Šmit kaže da je po "odlivu mozgova" od Srbije gora samo afrička država Gvineja Bisao.

"Podaci o nezaposlenosti mladih u Srbiji su alarmantni jer od pet osoba starosti između 18 i 25 godina dvoje njih nema posao", upozorila je ona i navela da je situacija u tom pogledu posebno loša na jugu Srbije.

Posebno je alarmantno to što zemlja u Evropi, koja želi da postane članica Evropske unije ima takav "odliv mozgova", rekla je Šmit govoreći o Srbiji.

"Naš je cilj da mladima damo mogućnost da se zaposle u svojoj zemlji, da obezbede budućnost u privredi, da se snaga i potencijal mladih zadrže u zemlji koja je uložila u njihovo obrazovanje", kazala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: