Austrijanci ne daju 1,4 mlrd. evra

Kompanija Telekom Austrija saopštila je da je za 51 odsto Telekoma Srbije ponudila od 800 do 950 miliona evra i da time nije ispunila minimalne uslove tendera.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.03.2011.

16:35

Default images

Kako se navodi u saopštenju, Telekom Austrija, koji je vlasnik mobilnog operatera Vip mobajl u Srbiji, u ponudi se obavezala da u periodu od tri godine investira 450 miliona evra u srpsku telekomunikacionu kompaniju.

„Ponuda Telekoma Austrije je uslovna i usledila je nakon detaljne analize i procene poslovanja i imovine Telekoma Srbije“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, kupovinu Telekoma Srbije potrebna je i dozvola Komisije za zaštitu konkurencije u Srbiji.

Prema procenama i podacima Telekoma Austrije, prihodi Telekoma Srbije u 2010. godini iznosili su 1,16 milijardi evra, dobit pre oporezivanaja, kamata i amortizacije (EBITDA) iznosila je 483 miliona evra, a dugovanja kompanije 609 miliona evra. Telekom Srbija je u prošloj godini imao i 7,3 miliona pretplatnika fiksne telefonije i 3,35 miliona korisnika mobilne telefonije.

Inače, bečki ekonomski dnevnik Virtšaftsblat je objavio da će Telekom Austrija u trci za Telekom Srbije predati „taktičku ponudu, kako bi sprečio bilateralne pregovore između Srbije i Dojče telekoma".

List navodi da će Austrijanci predati ponudu, koja ne odgovara raspisanom tenderu, što je potrebno kako bi ostali u trci za Telekom Srbije. Menadžment TA strahuje da bi u suprotnom Dojče Telekom mogao stupiti u bilateralne pregovore sa Srbijom.

TA po svaku ceni želi da i dalje ostane u igri oko Telekom Srbije, ali cena od 1,4 milijarde evra, koliko Vlada Srbije traži za Telekom Srbije, ne odgovara upravi te kompanije.

Opširnije o prodaji Telekoma Srbije čitajte u specijalu na Bizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: