Narod patio, a Mišković se bogatio

Kompanija Delta Holding Miroslava Miškovića nastala je na korupciji i "na leđima" srpskog naroda, koji je patio za vreme sankcija i hiperinflacije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2011.

13:38

Default images

To se navodi se u dokumentu za koji Vikiliks tvrdi da je Ambasada SAD uputila iz Beograda u Vašington 2007. godine.

Dokument o kojem se govori u pismu američkog ambasadora, o povlasticama Miroslavu Miskoviću, javno je objavljen prvi put još u februaru 2007 u emisiji Insajder, u serijalu o iznošenju državnog novca na Kipar.

O svim zlupotrebama na carini, ali I povlasticama za firmu Delta javno je još tada u Insajderu govorio bivši budžetski inspektor Milutin Cekić.

Tada je objavljeno i da državni organi još od 2001 imaju sve podatke o zlupotrebama na carini u vreme Miloševićeve vladavine, pa I podatke da je vlasniku firme Delta bilo omogućenio da carinu plaća odloženo. U dokumentu, za koji Vikiliks navodi da je napisao "američki ambasador", piše da "postoje solidni dokazi" da je Mišković učestvovao u "nečuvenoj političkoj korupciji".

"On je dominirao u bankarstvu, sektoru osiguranja i prodaji potrošačkih roba, nakon što je stekao ogromno bogatstvo, kao učesnik u korupciji za vreme Miloševićeve vlasti tokom devedesetih godina", prenosi Vikiliks.

Vikiliks navodi i da ambasada SAD poseduje kopiju pisma iz 1996. godine, u kome se navodi da Kertes omogućava poseban tretman za kompaniju Delta.

"Smatramo da prema Miškoviću, u najmanju ruku, treba da se ponašamo slično i da ne treba da mu se omogući da uđe u SAD posle njegove pljačke Srbije", ocenio je ambasador SAD, a prenosi Vikiliks.

Niko od zvaničnika iz Uprave carina Srbije nije želeo danas da komentariše navode Vikiliksa, ističe agencija Rojters koja ih je kontaktirala.

Delta: Sve po zakonu

U kompaniji Delta im je rečeno da Mišković nikada ne daje intervjue medijima, a šefica odeljenja za medije te kompanije Jelena Krstović samo je rekla da je Delta "uvek radila u skladu sa zakonima Srbije".

Međunarodni lanac maloprodajnih objekata iz Belgije, kompanija Delez grupa nedavno je kupila sto odsto Delta Maksi grupe, a u odgovoru Rojtersu, istakli su da će nastaviti da rade transparentno i u skladu sa svim zakonskim obavezama.

U Delezu nisu želeli da kažu da li su bili upoznati sa optužbama protiv Delte i Miškovića i da li je to uticalo ili će uticati na kupovinu Delte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: