Mrkonjić: Nema zime za Južni tok

Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić izjavio je da projekat "Južni tok" ide sigurno i da informacije o odustajanju od gasovoda nisu tačne.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.03.2011.

12:42

Default images

On je kazao da je prošle sedmice grupa stručnjaka koji direktno rade na tom projektu boravila u Srbiji i informacija da se odustaje od ovog gasovoda nije tačna.

"Odustajanje od ovog projekta ne dolazi u obzir i to će sasvim sigurno biti jedna od tema o kojima ćemo razgovarati sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom koji bi trebalo ove sedmice da doputuje u Srbiju", rekao je Mrkonjić u intervjuu Glasu Srpske od ponedeljka.

On je naveo i da je ubeđen da će i Republika Srpska ulazi u ovaj projekat. "Mi smo sa predstavnicima Vlade RS razgovarali o tome kakav bi bio interes RS da se priključi na tok. O tome ćemo obavestiti ruske partnere, a mislim da već sada možemo reći da je Republika Srpska značajan faktor u realizaciji 'Južnog toka'. Ubeđen sam da će RS ući u ovaj projekat", rekao je Mrkonjić.

Saradnja sa RS odlična

Komentarišući dosadašnju saradnju RS i Srbije u oblasti energetike i infrastrukture, Mrkonjić je rekao da je generalno saradanja sa resornim ministarstvima u RS uvek bila odlična.

"Naravno, saradnja u oblasti energetike je broj jedan. Na zajedničkoj sednici vlada RS i Srbije u petak u Banjaluci potpisali smo Memorandum o saradnji na realizaciji, pre svega, projekata na reci Drini. Biće realizovano nekoliko projekata u vezi sa izgradnjom hidroelektrana na Drini. Sa predstavnicima Italije, koji će biti treći partner, ranije smo potpisali sporazum", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, "Elektroprivreda RS" i "Elektroprivreda Srbije" dogovorile su da u idućih 15 dana potpišu prethodni ugovor sa italijanskim partnerima, "posle čega ulazimo u realizaciju ovih projekata".

Kada je u pitanju saradnja u oblasti saobraćaja, Mrkonjić je rekao da će u narednom periodu biti realizovani projekti saobraćajne infrastukture koji povezuje RS i Srbiju.

"U oblasti saobraćajne infrastrukture pravac Kruševac - Kraljevo - Užice - Kotroman je broj jedan, koji od Kotromana ide kroz RS prema Sarajevu, odnosno to je veza Koridora pet koji prolazi kroz Sarajevo i veza Koridora deset koji prolazi kroz Srbiju. Taj pravac je u Srbiji uzet kao prioritetan pravac i ove godine ćemo završiti projektnu dokumentaciju, a iduće godine počinje gradnja. To je veoma važan projekat koji u ovom momentu i Republiku Srpsku i Srbiju najviše interesuje", rekao je Mrkonjić.

On je rekao da je izgradnja mosta Bratunac - Ljubovija, kao i izgradnja mosta Bačevci - Fakovići medju prioritetima Vlade Srbije. "Oba mosta su veoma važna i u toku ove godine očekujemo završetak projektne dokumentacije i početak njihove gradnje", rekao je Mrkonjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: