TA daje taktičku ponudu za Telekom?

Telekom Austria u trci za Telekom Srbije predaće „taktičku ponudu“, kako bi sprečila bilateralne pregovore između Srbije i Dojče Telekoma, tvrdi Virtšaftsblat.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.03.2011.

11:46

Default images

„TA će predati ponudu, ali koja ne odgovara raspisanom tenderu“, tvrdi neimenovani izvor bečkog ekonomskog dnevnika Virtšaftsblat (Wirtschaftsblatt). To je, kako je objasnio, potrebno kako bi TA ostala u trci za Telekom Srbije.

Menadžment TA strahuje da bi u suprotnom Dojče Telekom mogao stupiti u bilateralne pregovore sa Srbijom. TA po svaku ceni želi da i dalje ostane u igri oko Telekom Srbije.

„Proveravamo do zadnjeg roka da li ćemo podneti ponudu“, rekla je portparol austrijske kompanije Elizabet Mates.

Prema pisanju lista cena od 1,4 milijarde evra, koliko Vlada Srbije traži za Telekom Srbije, ne odgovara upravi TA, koja ističe da nije razumljivo da se TA procenjuje sa 5,5 od EBITDA, a Telekom Srbije na osnovu 7,7“.

Mesto favorita Dojče telekom, kako tvrdi Virtšaftsblat ima na osnovu učešća u grčkom OTE, koji ima učešće u srpskom telekomu, i time imaju uvid u detalje poslovanja ovog koncerna.

Tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbija raspisan je 20. oktobra prošle godine i ističe danas.

Tendersku dokumentaciju za preuzimanje dela kapitala Telekoma Srbija do sada su otkupile kompanije Dojče telekom, Telekom Austrija, Amerika mobil, Veder investment, Turksel, "Vimpelkom" i Frans telekom koji je, medjuvremenu, odustao od učešća na tenderu.
Procedura predviđa, da ukoliko na tenderu bude više od jedne ponude, većinski vlasnik Telekoma Srbije bude ona kompanija koja na aukciji, desetak dana posle zatvaranje tendera, ponudi najveću cenu za 51 odsto kapitala.

Prema zvaničnim podacima kompanije, Telekom Srbije poseduje Telekom Srpske u Bosni i Hercegovini i kompaniju M:tel u Crnoj Gori, tako da će kupac morati da dobije dozvole i od nadležnih antimonopolskih institucija i u tim susednim državama.

U vlasničkoj strukturi, država Srbija trenutno ima većinski udeo od 80 odsto akcija u Telekomu Srbije, dok OTE, u kojem Dojče telekom poseduje 30 odsto akcija, ima 20 odsto deonica srpske telekomunikacione kompanije.

Opširnije o prodaji Telekoma Srbije čitajte u specijalu na Bizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: