Sindikat zbog "terora" blokira Juru

U sindikalnoj organizacija Sloga, koja okuplja oko 100 od ukupno 1.500 zaposlenih u južnokorejskoj kompaniji Jura, najavljuju radikalizaciju protesta.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2011.

00:07

Default images

"Posle skupa ispred ambasade u Beogradu, mi ćemo se, najverovatnije, odlučiti za radikalizaciju protesta. To podrazumeva skoru blokadu fabrike. Do toga će zaista doći ukoliko svi naši članovi koji su otpušteni ne budu vraćeni na posao", kaže potpredsednik sindikata Sloga Jovan Đurić.

Đurić navodi da se u Juri i dalje sprovodi „teror nad radnicima”, ali da „zbog pretnje otkazom, oni o tome ne žele javno da govore”. Prve proteste zbog „terora nad radnicima” sindikat Sloga organizovao je polovinom februara ove godine. U račanskoj Juri, sa druge strane, tvrde da je prilikom otpuštanja radnika ispoštovana zakonska procedura. Koordinatorka kadrovske službe u Juri Ivana Radović ranije je demantovala sve optužbe predstavnika ove sindikalne organizacije, naglašavajući da prilikom otpuštanja radnika kompanija „nije prekršila domaće zakonodavstvo”“.

"Optužbe o maltretiranju radnika su toliko besmislene da ih ne vredi ni komentarisati. Kompanija Jura radi po zakonu, a prilikom otpuštanja radnika ispoštovani su svi odgovarajući propisi Republike Srbije", izjavila je Radovićeva.

Povodom protesta i optužbi sindikata Sloga, nedavno se ponovo oglasilo poslovodstvo Jure:

„Svi zaposleni imaju ista prava, isti tretman, a normativi srpskog zakonodavstva se u potpunosti poštuju. Zaposleni redovno dobijaju platu, imaju topli obrok, obezbeđen prevoz do fabrike, a na vreme im se isplaćuju i doprinosi. Radno vreme je osam sati”, navedeno je, između ostalog, u saopštenju ove kompanije.

Niko se nije žalio na zlostavljanje?

Iako predstavnici Sloga najavljuju da će „blokirati fabriku”, ukoliko otpušteni radnici uskoro ne budu vraćeni na posao, u nadležnoj Inspekciji rada u Kragujevcu tvrde da im se niko od zaposlenih koji su dobili otkaz, a po čijim su zahtevima postupali, nije požalio da je bio maltretiran na poslu.
foto: Branko Vuèkoviæ, slobodnaevropa.org
"Od šestoro otpuštenih radnika, nama se zvaničnim zahtevom za odlaganje rešenja o otkazu obratilo njih četvoro, ali se niko nije požalio da je bio zlostavljan u vreme radnog odnosa, bilo fizički, bilo psihički. Svi su članovi sindikalne organizacije Sloga, s tim što su se dve radnice ogradile od izjava predsednika tog sindikata, navodeći da nisu mogle uticati na ono što će reći novinarima. Šta se dešavalo mimo fabrike, posle otkaza, time se nismo bavili, jer nemamo zakonskog opravdanja da to činimo", kaže inspektorka rada Katarina Peulić.

Prema rečima naše sagovornice, Goran Miloradović i Marijana Ilić su dobili otkaz otkaz zbog „povrede radne discipline”, odnosno „fizičkog nasrtaja na poslovođu” i „samovoljne promene smene”. Budući da su ovi prekršaji utvrđeni aktom poslodavca, ovo dvoje radnika nije moglo biti vraćeno na posao.

Radnice Vera Petrović i Neva Obradović, koje su otpuštene zbog „zloupotrebe položaja i prekoračenja ovlašćenja”, odlukom Inspekcije rada upućena su na svoja radna mesta, ali je poslodavac odbio da ih primi natrag u fabriku.

"Nije to ništa neobično. I domaći poslodavci često isto postupaju, a u takvim slučajevima radnicima ne preostaje ništa drugo nego da se obrate sudu. Sudu mogu da se obrate i bivši zaposleni za koje Inspekcija rada nije donela rešenje o povratku na posao", objasnila je inspektorka Peulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: