Kineski most čeka srpske političare

Kada će početi izgradnja mosta Zemun - Borča, da li će krenuti na vreme, ili će možda kasniti, niko sa sigurnošću ne može da kaže.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2011.

00:03

Default images

Završetak celog projekta, uključujući i pristupne puteve, planiran je za kraj 2013. godine.

Ne bi bilo iznenađenje da se rokovi ipak oduže, s obzirom na to da će se u aprilu navršiti godinu dana od potpisivanja ugovora, tokom kojih vidljivih radova nije bilo.

U Ministarstvu ekonomije, kome je pripojeno nekadašnje Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan (NIP), koje je inače potpisnik ugovora o izgradnji, kažu da su oni sve svoje obaveze oko projekta završili i da sve ostalo zavisi od gradskih vlasti. "Ministarstvo je trebalo da ugovori cenu, potpiše izvođački ugovor, uključi domaću građevinsku operativu i deo novca. Obaveza je bila da se obezbedi sufinansiranje u ovoj godini, i mi smo to učinili sa 1,45 milijardi dinara, što je 50 odsto obaveznog domaćeg učešća", kažu u Ministarstvu ekonomije.

Kako objašnjavaju, obaveza Grada Beograda je bila da obezbedi još 50 odsto, kao i eksproprijaciju zemljišta za koju je, kako kažu, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji nadležan Grad.

To uopšte nje mali posao i on će se verovatno obavljati paralelno sa izgradnjom. Dokle se s tim poslom stiglo, pitanje je za Grad, kažu u Ministarstvu, rekavši da je to razlog zbog koga ne mogu da kažu kada će radovi početi.

U Gradu nisu želeli da govore na ovu temu, ali se poslednjih mesec i po dana u više navrata moglo čuti da prvi građevinski radovi na mostu kreću u maju, uz podsećanje da u ugovoru piše da sve troškove, uključujući i eksproprijaciju zemljišta, po 50 odsto snose i Grad i Republika.

Početkom februara ove godine gradonačelnik Dragan Đilas je rekao da je za most Zemun - Borča urađen glavni projekat i da nema razloga da bude bilo kakvih problema.

Takođe, tada je rekao i da sa borčanske strane mosta nema problema s eksproprijacijom, jer je to zemljište u većinskom vlasništvu PKB (koje je odskoro gradsko preduzeće, tako da to zemljište pripada Gradu), dok je sa zemunske strane ovaj posao mnogo komplikovaniji, da će ići postepeno, uz obeštećenje.

Tadić položio kamen temeljac

Ugovor o izgradnji mosta Borča - Zemun sredinom aprila prošle godine potpisali su gradonačelnik Dragan Đilas, ministarka za NIP Verica Kalanović i zamenik predsednika kompanije „Čajna roud end bridžis korporejšn“ Lu Šan (kineska kompanija koja će graditi most).
Kamen-temeljac na zemunskoj strani mosta, u blizini novosadskog puta gde će prolaziti deo pristupnih saobraćajnica, položili su sredinom jula prošle godine predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo.

Vrednost ugovora je 170 miliona evra, od kojih će 85 odsto kreditirati kineska Eksim banka, dok će preostalih 15 odsto obezbediti Republika i Grad. Ugovorom je predviđeno i da će angažovanje podizvođača i građevinskog materijala iz Srbije biti u visini ne manjoj od 45 odsto od ukupne cene projekta.

Inače, most Zemun-Borča je prvi infrastrukturni projekat u okviru sporazuma srpske i kineske vlade, koji je u avgustu 2009. godine potpisan u Pekingu.

Dužina mosta je 1,5 kilometara, a pristupnih saobraćajnica oko 21 kilometar. Kredit za izgradnju mosta Zemun - Borča obezbeđuje Eksim banka. Kamata je tri odsto, grejs period je pet godina, a rok za otplatu 15 godina. Od postavljanja kamena-temeljca u julu 2010. nije urađeno ništa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: