Putin nudi Zvezdi novu Marakanu?

Izgradnja novog stadiona Crvene zvezde u vrednosti od oko 600 miliona evra bi trebalo da bude jedna od tema posete ruskog premijera Vladimira Putina Beogradu.

Srbija

Izvor: Blic

Nedelja, 20.03.2011.

20:05

Default images

Vladimir Putin dolazi u Srbiju sredu, a Blic prenosi navode izvora bliskih državnom vrhu da njegova poseta ipak neće trajati duže od pet sati.

Teme o kojima će Putin razgovarati sa srpskim zvaničnicima biće i realizacija projekta “Južni tok”, moguće nove investicije ruskog kapitala u Srbiju, prodaja Telekoma i, naravno, politika prema Kosovu.

Spekuliše se da će jedan od Putinovih predloga beogradskim domaćinima biti da Gasprom, inače generalni sponzor Crvene zvezde, na mestu sadašnje Marakane izgradi novi sportsko-poslovni centar čija predviđena vrednost premašuje pola milijarde evra. Putinova ideja na putu je da se spotakne već u startu, jer nije razjašnjeno čije je zemljište na kome se Marakana nalazi - Zvezda ga smatra svojim, dok je stav Grada Beograda da je ono samo ustupljeno na korišćenje.

Novi stadion pravio bi se po uzoru na „Dragao" (zmaj, nadimak trofejnog kluba), stadion fudbalskog kluba Porto. „Dragao" je napravljen pred Evropsko prvenstvo koje u Portugalu održano 2004. godine. To je jedan od najsavremenijih i najimpozantnijih objekata ovog tipa, koji ima 52.004 mesta za sedenje. Pored sportskih, objekat ima i brojne komercijalne sadržaje - šoping prostor, bioskop, veliki broj restorana...

Njegova cena znatno je niža od one koju bi trebalo da uloži Gasprom - koštao je „svega" 97,8 miliona evra.

Uprkos brojnim zvaničnim najavama visoke posete, konkretniji razlozi Putinovog dolaska u Srbiju nisu poznati, osim što je očigledno da će naglasak biti na ekonomiji. Putin u Beograd dolazi iz Slovenije, gde će pričati o izgradnji gasovoda “Južni tok”, a u Ljubljani su već okačene ruske i slovenačke zastave na glavnim ulicama.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin rekao je juče da će predstojeći razgovori biti prilika da se “proceni sadašnje stanje odnosa između dve zemlje i da se razmotre perspektive dalje saradnje”, posebno u ekonomiji i energetici.
"Značajna pažnja biće posvećena realizaciji projekta 'Južni tok', trgovinsko-ekonomskim odnosima u celini i investicijama", rekao je Konuzin, i od tema dodao i realizaciju međudržavnog sporazuma potpisanog 2008. godine u Moskvi, kojim su obuhvaćeni projekti kao što su modernizacija NIS, izgradnja podzemnog skladišta gasa Banatski dvor i drugi.

Kada je ugovarana poseta Putina Beogradu, započet je rad i na sporazumu o strateškom partnerstvu dve države, ali će ovaj dokument biti potpisan u junu kad Boris Tadić otputuje u državnu posetu Moskvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

191 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: