Specijal: Ko kupuje Telekom Srbije?

Da li je i koliko ponuda stiglo na tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije, znaće se posle 14 sati, kada ističe rok za dostavljanje ponuda.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 20.03.2011.

15:30

Default images

Sve informacije o predstojećoj prodaji čitajte u specijalu sajta B92.

Povodom predstojeće prodaje domaćeg telekomunikacionog giganta redakcija B92.biz pripremila je specijal na kome ćete moći da nađete sve što je pratilo tender, kao i da svakodnevno na jednom mestu saznate sve najnovije informacije.

Tender za prodaju dela Telekoma Srbija raspisan je 20. oktobra prošle godine. Vlada Srbije, na sednici od 24. decembra 2010. godine, usvojila je zaključak kojim je utvrđena minimalna početna cena za prodaju 51 odsto kapitala Telekoma Srbija, u vrednosti od 1,4 milijarde evra. Inače, država će prodati 31 odsto akcija, dok će preostalih 20 procenata prodati trenutni suvlasnik, grčka telekomunikaciona kompanija OTE.

Na tender koji će biti zatvoren u Vladi Srbije kažu da očekuju najmanje četiri ponude od kvalifikovanih ponuđača. Taj status, inače, ima šest kompanija – Telekom Austrija, Dojče telekom, Turksel, Amerika movil, Veder investments i Frans telekom.

Koliko će ponuda zaista biti nije poznato jer, kako navode u Ministarstvu finansija Srbije, “uobičajeno je da potencijalni kupci ponude šalju pred sam kraj tenderskog roka”.

Prema navodima medija, nešto veće interesovanje od ostalih za kupovinu Telekoma Srbije pokazali su nemački i austrijski telekom. Pored njih među zainteresovanim se pominju i Turksel i egipatski Veder investments.

Kompanija meksičkog milijardera i najbogatijeg čoveka sveta Karlosa Slima, Amerika movil, ipak nije pokazala značajniju zainteresovanost za srpski Telekom, dok je, navode mediji, Frans telekom odustao.

Ukoliko na tenderu bude više od jedne ponude kupac većinskog vlasničkog udela u Telekomu Srbije biće izabran na aukciji, desetak dana nakon zatvaranje tendera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: