Gligorov: Niz grešaka od 5. oktobra

Tri ključne greške učinjene su u periodu posle 2000. godine, kaže dr Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

Srbija

Izvor: Press

Nedelja, 20.03.2011.

00:08

Default images

Prva je znatno povećanje javne potrošnje i nedosledna privatizacija javnog sektora, nabraja on.

"Druga je prijateljska privatizacija, u velikoj meri u korist domaćih, takozvanih preduzetnika. Treća je loša politika kursa, koja je dovela do ogromne neravnoteže u spoljnotrgovinskoj razmeni i do veoma velikog rasta spoljnog duga", dodaje Gligorov.

On je "posebno apostrofirao veoma rđav koncept privatizacije. Imovina je u najvećem broju slučajeva došla u pogrešne ruke. Izuzetak su privatizacije koje su obavljene uz potrebnu konkurenciju i sa učešćem stranih investitora. Daleko najskandaloznija bila je privatizacija NIS-a".

Na pitanje da li će Vlada, posle smene ministra Dinkića i rekonstrukcije, zaista efikasnije raditim Gligorov odgovara da će to biti teško izvodljivo. On kaže da je cilj da rekonstrukcija učini zahteve za prevremenim izborima manje popularnim, a i da se povećaju izgledi na predstojećim izborima.

"Cilj je dakle veća predizborna efikasnost, a ne veća efikasnost vladanja. Inflacija će i dalje biti relativno visoka. Nije realno da se očekuje značajno smanje inflatornih očekivanja, pogotovo što se svakodnevno čuju zahtevi za novim cenama. Tu poslovni ugled Srbije nije glavni problem, već rizik nestabilnosti koji nosi rast cena i česta promena brzine toga rasta", kaže on.

Gligorov kaže da se "kako je fiskalna politika uglavnom utvrđena i kako su preuzete određene obaveze prema MMF-u, malo može učiniti u preostalom vremenu do izbora".

"U predizbornom periodu trebalo bi zahtevati od stranaka da iziđu sa konkretnim programima, kako privredne tako i svake druge politike. Potrebna je poreska reforma, program reforme javnog sektora, a i promene na tržištu rada i proizvoda. Pa onda i sve što spada u razvojnu politiku, gde je sve što se do sada radilo uglavnom skandalozno loše. Ali to je sve za buduću Vladu", objašnjava on.

Ako se proda Telekom, Gligorov kaže da je najbolje tim parama vratiti dugove. Ipak, on kaže da se time otvara mogućnost potrošnje sredstava, koja bi inače išla na servisiranje dugova, za druge potrebe.

"Tako da je odluka o tome šta će se reći gde su te pare potrošene od malog značaja. Srbija troši mnogo i mora da prodaje imovinu, pa ako želi da utiče na to na šta se troše pare, potrebno je promeniti strukturu javne potrošnje", smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: