Tijanić: RTS nikog nije tužio

Aleksandar Tijanić, direktor Javnog servisa, kaže da RTS nije nikog tužio zbog neplaćanja pretplate, već je poslao opomene, na šta ga obavezuju zakoni.

Srbija

Izvor: 24 sata

Petak, 18.03.2011.

00:02

Default images

Opomene pred utuženje, koje ovih dana šalje RTS, omogućavaju građanima da dug izmire iako imaju obaveze za potrošenu električnu energiju.

Javni servis nudi dužnicima plaćanje obaveza preko posebnog računa na tri rate, bez zatezne kamate, s tim što prva rata mora da bude 50 odsto ukupnog duga. Reč je uglavnom o dugogodišnjim dugovanjima koja dosežu i 20.000 dinara.

U RTS-u kažu da će protiv dužnika koji ne odgovori na opomenu pred utuženje pokrenuti postupak pred sudom. Dosadašnje iskustvo, dodaju, pokazalo je da dužnici izmiruju svoje obaveze pre sudskog postupka. Aleksandar Tijanić, direktor Javnog servisa, kaže da RTS nije nikog tužio, već je poslao opomene, na šta ga obavezuju zakoni. "To propisuju zakoni a ne RTS i ja mogu da odgovaram ako ih ne poštujem", izjavio je Tijanić.

Ipak,on naglašava da su jedno propisi, a drugo realnost Srbije, čiji građani su u teškoj ekonomskoj situaciji. "Zakonske obaveze i dažbine su tu da se poštuju, a oni koji to ne rade moraju, po zakonu, da budu tuženi. Ali ekonomska situacija je teška i mora se naći neko rešenje. Očigledno da nešto treba promeniti u načinu izdržavanja Javnog servisa", naveo je Tijanić.

Na pitanje da li to znači da su tužbe neminovne, Tijanić je samo ponovio svoj odgovor i naglasio da se neko rešenje mora naći. Direktor Javnog servisa je naveo da sve govori procenat naplate pretplate, koji je 70 odsto u Beogradu, 60 odsto u Novom Sadu i 16-30 odsto u unutrašnjosti Srbije.

Pretplata za RTS uvedena je 2002. godine, a počela je da se naplaćuje decembra 2005. godine. U RTS-u podsećaju da oni nisu ni uveli pretplatu, niti su nadležni za njeno naplaćivanje, već bi trebalo, po ugledu na evropske zemlje, država da bude dužna da nadoknadi sredstva koja Javni servis gubi zbog neefikasnog sprovođenja zakona o pretplati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

164 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: