IMT: "Odlazeći dinosaurus"

Beogradska Industrija motora i traktora (IMT) i dalje traži strateškog partnera. Najveći beogradski "dinosaurus metalske industrije" polako odumire.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2011.

19:29

Default images

Fabrika traktora IMT prošle godine ispunila je samo pola predviđenog plana za proizvodnju traktora, a strateških partnera i novih tržišta nema.

Mašine čiju je otplatu svojim potpisom još 1976. garantovao Josip Broz Tito, rade i danas, sa sve slikom Slobodana Miloševića.

Svih 900 radnika nekadašnjeg giganta danas radi u jednoj smeni. Nekad nije bilo tako, radilo se mnogo više, ai plate su bile neuporedivo vrednije nego što je to danas slučaj. Pored starih radnika, IMT ima i stara tržišta - više od 90 odsto izvoza ide u Bosnu, Hrvatsku, Makedoniju i Kosovo. Problem sa izvozom u Grčku je dizajn, a ugroženi su i planovi za tzv. libijski traktor. Prema rečima direktora IMT-a Slobodana Petrovića, nema ništa ni od projekta sa beloruskim MTZ-om koji je pre dve godine gromoglasno najavio ceo državni vrh u poseti Minsku.

Beloruski MTZ nije nažalost bio ozbiljno zainteresovan. To je bilo interesovanje da im mi damo neku halu koju ne koristimo 100 odsto da naprave malu montažu sa 40-50 zaposlenih i da nam konkurišu na tržištu”, kaže Petrović.

“Partner nikad nije prestao da se traži, ali od kad je počela kriza, interesovanja gotovo da nema. Pojavi se poneka firma koja se raspituje ali za sad nema ozbiljnog interesa”, navodi on.

Posle 2008. godine kada je prodato samo 770 traktora, 2009. je donela bolje rezultate - državne subvencije donele su trostruko veću proizvodnju. Ipak, dani kada su proizvodni pogoni IMT-a premašivali godišnje planove, a sa proizvodnih traka silazilo i više desetina hiljada traktora godišnje ovde su davna prošlost.
Najbolja ilustracija stanja je podatak da je od planiranih 3.000 traktora prošle godine, proizvedena samo jedna polovina - oko 1.500. Planovi za ovu godinu su skromni - oko 1.850 traktora.

Ministarstvo ekonomije poručuje da je prvi korak pronalazak stranog partnera pa tek onda selidba sa atraktivnog zemljišta na Novom Beogradu. Kako kažu radnici, trenutno je na tih 35 hektara redovno jedino - šišanje trave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: