Homen: Niko nema pravo da menja grb

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen kaže da niko, pa ni nijedna vlada, nema pravo da menja grb Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.03.2011.

17:07

Default images

Homen navodi da je prema zakonu, srpski grb kraljevski iz 1882. faktički punih 130 godina u upotrebi, izuzimajući period socijalističke države i da niko nema pravo da ga menja posle tako dugog perioda.

On je potvrdio i da je to ministarstvo u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova i odbrane zatražilo ukidanje dela odredbe u uredbi Vlade Srbije koja se odnosi na državni grb i da je radna grupa izradila predlog novog državnog grba. Prema rečima Homena, drugi deo te uredbe, koji se odnosi na himnu i zastavu, potpuno je u redu i skladu sa domaćom tradicijom.

Radna grupa je izradila novi grb koji se razlikuje od originalnog, smatrajući da malo toga u Srbiji ima što je u potpunosti sačuvano i da je potrebno držati se tradicije, rekao je Homen, objasnivši da su promenjeni detalji, kruna i glava orlova.

On je podsetio da izrada novih isignija države staje najmanje nekoliko desetina miliona evra i da je dodatni trošak za građane izmena ličnih karti, tablica i pasoša, a da više od 500 institucija ima državne oznake, počev od grba na zidovima, zastavama i memorandumima.

"Konsultovali smo se sa svima i razgovarali i sa predsednikom Republike i jedinstveni stav je da ne treba menjati osnovni srpski grb", rekao je Homen.

Ministarstvo pravde uputilo je Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo inicijativu da se stavi van snage uredba Vlade od novembra 2010. kojom se utvrdjuju državna obeležja, grb, zastava i himna, izjavio je ranije Homen.
On je objasnio da je Ministarstvo utvrdilo da izgled Velikog i Malog grba ne odgovara Zakonu o izgledu grba zastave i himne, odnosno da izgled grbova ne odgovara izgledu grba utvrđenog Zakonom o grbu Kraljevine Srbije od 16. juna 1882. godine.

Predložena je primena Zakona o izgledu grba zastave i himne iz 2009. do donošenja nove Uredbe kojom bi se izgled državnih simbola uskladio sa tim zakonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: