Japan-pouka o bezbednosti nuklearki

Austrijski ministar za zastitu životne okoline Nikolaus Berlakovič je u Briselu ponovo zatražio da se ispita bezbednost nuklearnih centrala u Evropi.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 14.03.2011.

14:55

Default images

"Zatražiću danas da se urade testovi izdržljivosti za nuklearne centrale u Evropi. To mora biti brzo urađeno", rekao je austrijski ministar.

"Da li su otporne na zemljotrese ? Kako funkcionišu njihovi sistemi za hlađenje reaktora? Sve to je potrebno kako bi se umirilo stanovništvo koje je zabrinuto zbog situacije u Japanu", dodao je on obrazlažući svoj jučerašnji zahtev.

Austrijske vlasti, koje se oštro protive nuklearnim elektranama kritikovale su krajem 2009. odluku susedne Nemačke da produži rad 17 nuklearnih reaktora u zemlji, dok austrijski ekolozi stalno zahtevaju zatvaranje centrala u Sloveniji i Slovačkoj koje se graniče sa Austrijom.

Mađarska koja presedava Evropskom unijom hladno je dočekala taj zahtev, odbijajući da organizuje raspravu o toj temi.

"Čini mi se da Savet za zaštitu životne okoline (koji čine ministri EU zaduženi za ekologiju) nije odgovarajuće mesto gde bi se diskutovalo o toj temi", izjavio je mađarski ministar za ruralni razvoj Ssandor Fazekaš.

Evropska komisija je za utorak u Briselu zakazala sastanak predstavnika zemalja EU zaduženih za nuklearnu industriju i bezbednost tog sektora "kako bi se izvukle prve lekcije iz situacije u Japanu".

U Japanu su se nakon katastrofalnog zemljotresa pokvarili sistemi za hlađenje tri od šest rekatora nuklearne elektrane Fukušima 1. U međuvremenu je došlo do dve eksplozije u delovima elektrane gde se nalaze reaktori 1 i 3, koji međutim, nisu oštećeni. Istovremeno, u Berlinu je evropski komesar za energetiku Ginter Otinger ocenio da slike koje dolaze iz Japana pokazuju "da nije nemoguće i ono najgore".

Pritisak na kancelarku Angelu Merkel raste i dobro organizovana nemačka opozicija, koja od nuklearne pravi političku temu, traži od vlade u Berlinu zatvaranje atomskih centrala.

Šef najjače opozicione partije, Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) Zigmar Gabrijel je, povodom nuklearne katastrofe u Japanu, zatražio da se odmah isključe iz rada stare nemačke nuklearke i ocenio da nuklearna tragedija u Nemačkoj nije samo puko teoretsko pitanje.

Političari iz opozicionih partija, pre svega socijaldemokrati i zeleni, ktirikovali su odluku vlade kancelara Merkel o produžetku rada nemačkih nuklearki za u proseku 12 godina. Zbog te odluke od jesenas, Merkelova je bila na udaru opozicionih političara, koji su joj prebacivali da je popustila pred lobistima. Da li je tu odluku moguće opozvati?

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele ne isključuje tu mogućnost, prenose danas nemački mediji. ''Nama je potrebna nova analiza rizika... sigurnost ima prednost'', rekao je Vestervele.

Nemačka ima 17 nuklearnih centrala i najčešće pominjana je, zapravo, najstarija nemačka centrala Krimel kod Hamburga, koja je puštena u rad 1983. godine. Ona je, prema pisanju nemačke štampe, pre nekoliko godina, za 14 dana imala tri kvara, a pojedini stručnjaci za atomsku energiju krivicu za to su pripisivali koncernu Vatenfal, nadležnom za centralu. Merkelova se i posle tragedije u Japanu zalaže za nuklearnu energiju u Nemačkoj, kao ''tehnologiju premošćavanja'' i isto kao i njen ministar Vestervele smatra da kod pitanja sigurnosti nuklearki ne sme biti komprimisa, pa je najavila proveru svih nemačkih atomskih centrala.

"Ako Merkelova želi da stavi na proveru sigurnost u atomskim centralama, onda to znači da sve centrale u Nemačkoj treba isključiti, najstarije odmah...'', kažu u Savezu za zaštitu okoline, ocenjujući da je već sada jasno da u nemačkim centralama postoje nerešivi problemi.

Merkelova je, međutim, povodom rasplamsanih diskusija o korišćenju nuklearne energije u Nemačkoj rekla da nemačke nuklerke imaju veoma visoke sigurnosne standarde i da Nemačka ne važi za zemlju u kojoj postoji velika opasnost od zemljotresa i cunamija.

Savezni ministar za zaštitu okoline Norbert Retgen je odbio pokretanje unutrašnjopolitičke debate o nuklearkama u Nemačkoj i slično kao i kancelarka, rekao da vlada atomsku energiju smatra ''mostom''.

''Atomska energija je, znači, zastareli model'', rekao je Retgen i naglasio da su događaji u Japanu pokazali da ''nam je potreban drugi način snabdevanja energijom''.

Merkelova se ne nalazi samo na udaru opozicije zbog vladine politike o korišćenju nuklearne energije, već i samih građana - ovog vikenda se u ekonomski moćnoj pokrajini Baden-Virtemberg, okupilo čak 60. 000 ljudi koji su tražili od vlade da se odustane od nuklearki.

Kina izvlači pouke iz japanske krize s nuklearkom

Kina mora da izvuče lekcije iz japanske krize sa nuklearkama i obezbedi da se njen nuklearni energetski sektor razvija bezbedno, izjavio je je kineski zvaničnik, dok zemlja ubrzano gradi nove reaktore kako bi smanjila zavisnost od elektrana na ugalj koje emituju velike količine ugljendioksida. U japanskoj nuklaernoj elektrani Fukušima, 240 kilometara severno od Tokia, u subotu je došlo do eksplozije nakon što je posle velikog zemljotresa reaktor zatvoren. Tu nuklearnu centralu danas je potreslo još eksplozija.

Kineska nacionalna nuklearna korporacija (CNNC) i Kineska Guangdong nuklearna korporacija (CGNPC), dva kineska operatora nuklearnih centrala, saopštile su da njihova postrojenja nisu pogođena japanskim zemljotresom i naknadnim cunamijem.

Relevantne kineske strane moraju pažljivo analizirati japanski akcident, rekao je šef kineske administracije za energiju Liu Tienan u saopštenju objavljenom na sajtu uprave.

On je rekao da je od osnovne važnosti nuklearna bezbednosti i da razvoj bezbednosti nuklearnih elektrana mora biti zagarantovan. Liu je to rekao prilikom obilaska Instituta za atomsku energiju gde Kina gradi svoj prvi eksperimentalni brzi reaktor.

Kina je od ranije usvojila trostepenu strategiju nuklearnog razvoja, prvo razvoj reaktota sa vodenim hlađenjem, zatim brzog reaktora i na kraju fuzionog reaktora. Za to nisu dati nikakvi vremenski rokovi.

Zamanik kineskog ministra za ekologiju Džang Liđun, u nedelju je izjavio da Kina neće promeniti svoje planove za razvoj nuklearnih elektrana i pored nekih lekcija iz Japana koje će biti razmotrene u izgradnji kineskih nuklearnih centrala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: