Robne kuće zvrje prazne zbog krize

Samo 20 od 32 objekata Robnih kuća renovirano je i otvoreno, ali ni u njima nema dovoljno kupaca za luksuznu robu koja se prodaje.

Srbija

Izvor: Press

Ponedeljak, 14.03.2011.

14:43

Default images

Realizacija jedne od najvećih investicija u poslednjih nekoliko godina u Srbiji zapala je u ozbiljne probleme. Većina objekata Robnih kuća „Beograd", za koje je kompanija „Verano motors" 2007. godine platila 360 miliona evra, zvrji prazna ili nije ni otvorena.

RK „Beograd" je 2007. godine pompezno kupio „Verano motors", uz najavu da će im brzo vratiti stari sjaj i dovesti mnogobrojne svetske brendove. Sada, međutim, čak ni objekat u Knez Mihailovoj nije renoviran, a robne kuće na Terazijama i u popularnoj „Beograđanki" ostaju bez zakupaca i kupaca, iako je u njihovo renoviranje uloženo ukupno 75 miliona evra.

U upravi Robnih kuća „Beograd" za Press ističu da se objekti koriste onoliko koliko je to realno moguće u ovakvoj ekonomskoj situaciji.

Od ukupno 32 objekta, aktivirano ih je 20. U Beogradu, od devet robnih kuća radi pet. Nažalost, ponovna aktivacija RK Beograd, koja je bila 2008. godine, poklopila se sa početkom velike ekonomske krize, koje nije poštedela ni našu privredu. To je i nama u velikoj meri usporilo i otežalo realizaciju poslovnih planova", kaže PR te kompanije Jelena Ćetković. Ona ističe i da je investiranje u nekretnine po pravilu investicija na dugi rok.

"Niko ko se ozbiljno bavi ovim poslom ne očekuje da mu se on odmah isplati. Finansijski vek zgrada koje smo renovirali je od 20 do 30 godina, pri čemu se zna da se u prve dve do tri godine tog perioda ne može očekivati profit. Verujemo da će naši objekti vremenom biti optimalno iskorišćeni, odnosno da će se investicija isplatiti", kaže Ćetkovićeva.

Suvlasnik poznate beogradske agencije za nekretnine „Cvetković-Roškov", Miroslav Cvetković, međutim, smatra da će RK „Beograd" teško da popune svoje objekte.

"Najveći problem Robnih kuća „Beograd", koje treba da privuku velike brendove da zakupljuju njihov prostor, jeste kriza, koja kod nas još traje. Najveći problem je smanjena kupovna moć građana", objašnjava Cvetković.

Ekonomista Goran Nikolić ocenjuje da je „Verano motors" kupio RK „Beograd" verovatno očekujući da ta investicija napravi mnogo bolje rezultate, ali da je kupovina realizovana u pogrešnom momentu.

"Malo posle te kupovine počela je svetska ekonomska kriza. S obzirom na to da se njihov koncept svodi na iznajmljivanje prostora renomiranim brendovima, najviše su oštećeni smanjenjem cena poslovnog prostora. Takođe, sve renomirane kuće već imaju prodajni prostor na povoljnim lokacijama kao što su TC „Ušće" i „Delta siti", ali i u celoj Knez Mihailovoj. Uzimajući sve to u obzir, ne verujem da će se situacija Robnih kuća „Beograd" uskoro popraviti. A da pokušaju da taj prostor preusmere za neke druge namene, to je veoma teško izvesti", objašnjava Nikolić.

Koncept RK „Beograd" napravljen je po ugledu na robne kuće kakve postoje širom sveta, a osnova im je iznajmljivanje prostora drugim trgovačkim firmama. Taj koncept najrasprostranjeniji je u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: