Raste promet na berzama

Berze u regionu na početku 2011. zabeležile su rast prometa i povecan interes investitora nakon pada u prošloj godini.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.03.2011.

10:54

Default images

Taj pozitivan trend trebalo bi da se održi tokom cele godine, ocenili su stručnjaci.

Beogradska berza od početka godine ostvarila je promet od ukupno 60,2 miliona evra od čega su akcije Naftne industrije Srbije (NIS) i Aerodroma "Nikola Tesla" sa prometom višim od 18 miliona evra odnosno 2,7 miliona evra, zajedno cinile 34 odsto vrednosti prometa.

Od početka 2011. godine, na Berzi je prosecno dnevno akcijama trgovano u vrednosti 1,37 miliona evra, od čega je ucesce NIS-a 30 odsto, a blizu 10 odsto Aerodroma.

Direktor Berze, Gordana Dostanić istakla je da je prosečna dnevna vrednost prometa akcijama na tržištima Beogradske berze u proteklih šest meseci, iznosila 1,10 milion evra, a da je u istom periodu akcijama NIS-a prosecno dnevno trgovano u vrednosti 270 hiljada evra.

Ukupna ostvarena vrednost prometa akcijama na Beogradskoj berzi je za proteklih šest meseci iznosila 139,5 miliona evra od čega je ucešće NIS-a sa prometom višim od 34 miliona evra, bilo preko 24 odsto, dodala je ona.

"Broj transakcija na Belex visestruko je porastao iskljucivo kao rezultat visemilionske akcionarske strukture NIS-a i Aerodroma "Nikola Tesla", kazala je Dostanić i istakla da je najlikvidnija akcija Belex, u ovoj godini, NIS dok je slede Aik banka, Komercijalna banka, Bambi, i Aerodrom "Nikola Tesla".
NIS sa ukupno 716.000 transakcija u 2011. godini i Aerodrom "Nikola Tesla" sa 403.000, miljama su daleko od treće plasirane Aik banke sa 1.169 transakcija.

"Ovako visok broj transakcija NIS-a i Aerodroma rezultat je i odluke velikog broja akcionara da unovče ovaj vid svoje imovine tako da je blizu 1,7 milion akcionara NIS i oko 735 hiljada akcionara aerodroma ponudilo akcije na prodaju", navela je direktorka Beogradske berze.

Prema njenim recima, kod aerodroma je istrgovano 1,63 odsto ukupno emitovanih, odnosno 9,69 odsto akcija slobodnih za trgovanje, dok je kod NIS-a istrgovano 4,69 odsto emitovanih, ili 24,55 odsto akcija u slobodnom prometu. Kod obe kompanije 15 odsto ukupno emitovanih akcija podeljeno je blizu 4,8 miliona akcionara.

Od 1.500 kupaca akcija NIS-a, 1.355 su fizicka lica dominantno domaća, dok je 136 pravnih lica i to 92 iz Srbije.

Kod kupaca akcija Aerodroma "Nikola Tesla" struktura je nesto bolja u korist pravnih lica, te tako od oko 330 kupaca, 55 su pravna lica, od toga 39 domaća, a 275 fizička, navela je Dostanić.

Ona je istakla da se cena akcija NIS, od uključenja te kompanije na Berzu pre šest meseci, kretala između 444 i 506 dinara po akciji, pri cemu je najčešće bila između 480 i 493 dinara.
Cena akcija Aerodroma "Nikola Tesla" tokom mesec dana trgovanja kretala se između minimalnih 439 i maksimalnih 550 dinara po akciji, ali nekako najviše između 500 i 530 dinara.

"Da li je, nesporno ova bolja statistika Belex u odnosu na celu 2010.godinu, rezultat osveženja ponude Belex dvema akcijama, dublje ce analizariti i preciznije oceniti profesionalni analiticari. Ipak, izneti podaci ukazuju da su kompanije iz investiciono primamljivih oblasti i velike kapitalizacije motori trzista kapitala, cak i kada proces njihovog izlaganja trzistu prate svojevrsne specificnosti, sto je bio slučaj sa NIS-om i Aerodromom", ocenila je Dostanić.

Ona je dodala da je na Beogradskoj berzi povećano učešće stranih investitora na kupovnoj strani transakcije akcijama za gotovo šest procenata.

Broker "Sinteza Investa" Nenad Gujaničić slaže se da je na početku godine znatno popravljen promet na Beogradskoj berzi koji je tri godine za redom bio u padu.

U prva dva meseca imamo solidan trend kako rasta tržišta tako i prometa, istakao je on i izrazio očekivanje da će u 2011. biti zaustavljen taj trogodišnji pad.

Gujaničić je ukazao da je pozitivan trend na Beogradskoj berzi ipak daleko od nekih velikih prometa koji bi mogli da govore da se tržište, u potpunosti, oporavilo i podsetio da se u 2007. godini dnevni promet na Beogradskoj berzi kretao između devet i 10 miliona evra.

Prema pisanjima zagrebačkih medija i berze u regionu Ljubljanska, Zagrebačka, Sarajevska zabeležile su pozitivan trend prometa i povećan interes investitora na početku 2011. nakon pada u prošloj godini.

Brokeri u regionu ocenjuju da u 2011. godini ima prostora za rast prometa na berzama.

"U prva dva meseca 2011. godine beleži se pozitivan trend rasta indeksa, prometa i povećanog interesa investitora za naše tržište pa smatram da smo dotakli dno i da je negativan trend zaustavljen", rekao je Ahmet Hodžić iz sarajevske brokerske kuće "Fima International".

On je za hrvatski časopis "Biznis" rekao da su pozitivni događaji na Beogradskoj i Zagrebačkoj berzi krajem prošle godine pozitivno uticali na tržište u Sarajevu, za koje investitori trenutno kažu da je potcenjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: