Investicije u Kosovo pod kontrolom?

Poslovi na Kosovu ne dobijaju se više „po prijateljskoj i stranačkoj vezi“, a tenderi su obavezni, kaže tvrdi ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.03.2011.

10:04

Default images

On ističe da nije tačno ne postoji kontrola novca koja se izdvaja za Kosovo, i tvrdi da se sve strogo kontroliše.

„Kao deo te kontrole Ministarstvo smanjilo cenu izgradnje stanova, kuća, obdaništa sa 1.000 i više evra po metru kvadratnom na oko 300 evra.

Prema njegovim rečima, ti podaci su proverljivi, sve se radi na tranasparentan način i, što je najvažnije, objekti se završavaju, nema pronevera, zloupotreba...

„Imajući u vidu činjenicu da živim na Kosovu i Metohiji imao sam prilike da vidim da se mnogo novca daje za te prostore, a da se on adekvatno ne upotrebljava. Stoga sam, čim sam stupio na dužnost ministra, naložio kontrolu pre svega platnih spiskova, ulaganja, kapitalnih investicija, projekata koji su se i koji će se finansirati na tom prostoru...", rekao je on.

U javnosti se povremeno otvori pitanje gde ide novac koji se izdvaja za Kosovo, a od nedavno je pokrenut i sajt "Koliko košta Kosovo", sa obrazloženjem da na Kosovu ne funkcionišu poreski ili bilo koji drugi organi Srbije, nema inspekcija, završnih računa, niti izveštaja o realizaciji projekata.

On je istakao da se od kako je on na čelu Ministarstva od prvog dana krenulo u kontrolu trošenja novca, i da nema mesta kritikama da se ne zna kako se i gde troši novac namenjen za Kosovo i Metohiju.

"Ulaganja na prostoru Kosova i Metohije su nešto manja od 250 miliona evra na godišnjem nivou i tu su uračunate i plate, penzije, socijalna davanja, kapitalne investicije...", kazao je ministar Bogdanović.
Bogdanović odbacuje i navode pojedinih poslanika opozicije da u rekonstruisanoj vladi nije trebalo da ostane Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i da ga je trebalo pripojiti Ministarstvu spoljnih poslova, uz argumentaciju da poslove u vezi sa pokrajinom vodi MSP.

Bogdanović je kazao da je to očigledno nepoznavanje Zakona o ministarstvima i Zakona o Vladi.

"Ne vidim razlog, sem zlonamernosti, za takve tvrdnje. Ako se pročita Zakon o ministarstvima, tačno se vide koje su nadležnosti i s kojim stvarima se Ministarstvo za Kosovo i Metohiju bavi, a s kojim stvarima se bavi MSP. Prošla su vremena kada su se mešale nadležnosti ova dva ministarstva, recimo 2007. godine, kada ste imali iz različitih partija ministre", rekao je Bogdanović.

On je objasnio da je u opisu posla MSP spoljnopolitička borba za očuvanje južne srpske pokranjine, a da je Ministarstvo koje on vodi zaduženo za ekonomski razvoj, za razvoj srpskih institucija, brigu o svim ljudima koji tamo žive, socijalna davanja...

"To samo laicima nije jasno. Ono što piše u Zakonu o ministarstvu mi izvršavamo. Nismo spremni da se mešamo u bilo čije nadležnosti, niti dozvoljavamo da se nama neko meša u naše", poručio je on, ističući odličnu saradnju ta dva ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: