Petrović: Oprezno sa zaduživanjima

Javni dug Srbije od početka ekonomske krize, krajem 2008. godine, do danas naglo porastao - sa oko 26 odsto na oko 40 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.03.2011.

10:00

Default images

Zbog toga je neophodno da država bude oprezna sa budućim zaduženjima, smatra profesor Ekonomskog fakulteta i urednik časopisa „Kvartalni monitor” Pavle Petrović.

Petrović je ukazao da trenutni javni dug Srbije od oko 40 odsto BDP-a, ali da ta brojka ne uključuje i neke dugove koji nisu registrovani.

"Postoje neke docnje države, što su takođe dugovi i postoje neki lokalni dugovi koji nisu uključeni u taj ukupni dug. Tako da je stvarni dug verovatno veći od 40 odsto BDP", ukazao je Petrović, koji je i kandidat za predsednika Fiskalnog saveta. Prema njegovim rečima, pošto je u ovoj godini planiran budžetski deficit od 4,1 odsto BDP-a, javni dug će porasti, ali ne za ceo iznos deficita već nešto ispod toga, zato što će i BDP da poraste, i verovatno će i posle toga javni dug biti ispod nivoa koji je određen fiskalnim pravilima, od 45 posto BDP.

Petrović je istakao da bi bilo presudno, "i Fiskalni savet će na to prvenstveno upozoravati", da se taj budžetski deficit ne povećava ove godine, sto znači da se odoli pritisku povećanju plata i penzija iznad planiranog.

"Ako se taj deficit drži u tim okvirima, onda bi se i javni dug držao ispod ove granice", naveo je on.

Javni dug Srbije na kraju februara 2011. godine bio je 12,68 milijardi evra, što je 39,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

Ukupne direktne obaveze Srbije na kraju februara iznosile su oko 10,96 milijardi evra, pri čemu je unutrašnji dug bio 5,14 milijardi evra, a spoljni dug 5,82 milijardi evra.

Ukupne indirektne obaveze na kraju februara bile su 1,71 milijardi evra, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Javni dug Srbije na kraju januara 2011. godine bio je 12,13 milijardi evra, što znači da je tokom februara povećan za oko 550 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: