Privredni rast za nova radna mesta

Za otvaranje novih radnih mesta u Srbiji treba osigurati brži privredni rast, investicije i promenu obrazovne strukture radne snage, ocenjuju domaći stručnjaci.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.03.2011.

09:58

Default images

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Pavle Petrović ističe da je za povećanje zaposlenosti potreban prelazak na održivi model privrednog rasta koji podrazumeva veći izvoz, investicije i štednju.

Srbija, prema rečima Petrovića, po broju nezaposlenih prednjači u regionu pa će najveći izazov za srpsku ekonomiju, u srednjeročnom periodu, biti rešenje tog problema. Podaci Kvartalnog monitora ekonomskih trendova i politika u Srbiji, čiji je Petrović glavni urednik, pokazuju da se u našoj zemlji, tokom perioda od aprila do oktobra minule godine, zabeleženi nešto bolji trendovi na tržištu rada, pa bi to mogao biti nagoveštaj pozitivne promene i početka rasta zaposlenosti u 2011.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović ističe da je jedan od ključnih problema nezaposlenosti u Srbiji nizak obrazovni nivo ljudi na evidenciji te službe i da trećina od 730.000 koliko ih je na evidenciji, nema završenu ni srednju školu i praktično su bez ikakvih kvalifikacija.

Ocenjujući da se u Srbiji mora maksimalno podići obrazovni nivo nezaposlenih, ali i čitavog stanovništva, jer svega oko šest procenata žitelja naše zemlje ima fakultet, on je dodao da zemlje Evropske unije (EU) imaju znatno više visokoobrazovanih ljudi, sa tendencijom stalnog porasta.

"Naša radna snaga mora da bude konkurentnija u budućnosti, posebno kada postanemo članica EU i kada budemo imali jedinstveno tržište rada", upozorio je Jovanović.

Generalni direktor Majkrosofta za Srbiju, Vladan Živanović smatra da se problem visoke nezaposlenosti ne može rešiti u kratkom razdoblju i da ne postoje brzi rezultati u zapošljavanju.

On kaže da kompanije treba da stvore kvalitetniji i produktiviniji ambijent za zapošljavanje i da omoguće usavršavanje kadrova kroz stalnu obuku.

"Nova radna mesta su uvek povezana sa nekim novim investitorom i ako stvorite povoljnan ambijet, ako omogućite kvalitetne kadrove, dugoročno ste rešili taj problem", istakao je Živanović.

On je dodao da lokalne samouprave treba da budu aktivnije u pronalaženju rešenja i da sagledaju potencijale sopstvene privrede kako bi stvorile povoljan ambijent za dolazak investitora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: