Radnici Utve "nagrađeni" otkazima

Posle izvoza 15 aviona u Irak i dva koja će uskoro poleteti u istom pravcu, u Pančevu se činilo da je zahvaljujući Utvi privreda počela da se oporavlja.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2011.

00:12

Default images

Kada je program proizvodnje aviona “lasta” zaživeo, broj radnika je sa 170 porastao na 350, jer je grad 170 miliona dinara duga pretvorio u 0,5 odsto učešća u kapitalu.

Pred avionima su pozirali ministri Dragan Šutanovac i Mlađan Dinkić, a potom je sledio šok jer su se fabrikom proneli glasovi o otpuštanjima.

Predsednik Samostalnog sindikata “Utva avio-industrije” Slobodan Kostić kaže da je Vojska neprijatno iznenadila radnike kada je umesto novih ugovora i poslova, u fabriku poslala nove radne normative. U njima je planirano da se jedan avion umesto za 36.000, pravi za 25.000 norma-sati. "U našim uslovima to je nemoguće. Posle zahteva za novim normativima, nagovešteno je ukidanje druge smene, što znači da bi 50 ljudi ostalo bez posla. Ne znamo kako će reagovati u lokalnoj vlasti u Pančevu, koji su otkupili dugove da bi dobili radna mesta", rekao je Slobodan Kostić.

Po mišljenju predstavnika sindikata, Utva je na korak do izlaska iz programa restrukturiranja jer fabrika još samo duguje zaposlenima šest mesečnih zarada.

"Poslovodstvo je računalo da će Ministarstvo ekonomije oporavak Utve pomoći sa 560.000 evra, što bi se koristilo za novo zapošljavanje i gradnju radionice za zaštitu materijala. Radionica bi pojeftinila izradu aviona jer se delovi ne bi nosili u Valjevo na zaštitu", objašnjava Kostić.

Zaposlenima u Utvi trenutno je najvažnije da novog ministra ekonomije ubede da se zadrži stari normativ. Ukidanjem fabrike štetu bi imali i mnogi kooperanti, a izgubilo bi se i na osvajanju novih avio-tehnologija.

Školski avion “lasta” je sastavljen od 5.000 delova i sklapa se u halama “Utve avio-industrije”. Dok dva čekaju da ih kupac preuzme sa aerodroma Batajnica, tri su u fazi montiranja.

Poslovni elan među zaposlenima bio je odličan jer je ministar Šutanovac najavio da će Vojska da obezbedi poslove do 2013. godine. "Očekivali smo da će biti posla za celu godinu, te da će Ministarstvo ekonomije platiti subvencije od 3.000 evra po zaposlenom. Ništa od toga se nije obistinilo, a Ministarstvo odbrane nam je poslalo normative koji podrazumevaju otpuštanje radnika", kaže Slobodan Kostić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: