Stavljen katanac na 20.000 firmi

Iz Registra privrednih subjekata izbrisano je u poslednja dva meseca 1.770 preduzeća, udruženja, zadruga, nevladinih organizacija...

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 14.03.2011.

00:10

Default images

Kada se na ovo doda i lanjski zbir, ukupno je 7.754 privredna subjekta koje je Agencija za privredne registre izbrisala po osnovu sudskih rešenja o automatskom stečaju.

Slika je, nažalost, još sumornija, jer istu sudbinu očekuje još blizu 12.000 firmi, udruženja, zadruga...

Naime, prema podacima Narodne banke Srbije, uslove za odlazak u automatski stečaj lane je ispunilo 13.783 pravna lica, pošto su im računi bili u neprekidnoj blokadi tri godine. U prva dva meseca 2011, spisku se pridružilo još 5.619 pravnih lica koja su u blokadi dve godine, što ukupno čini 19.402 firme kojima sleduje stečaj, a najverovatnije i automatsko brisanje iz registra. Gabrijela Petković-Jovanović iz Agencije za privredne registre kaže da to "kako će se okončati njihova sudbina, zavisi prvenstveno od poverilaca u svakom pojedinačnom slučaju".

"Naime, NBS ove podatke prosleđuje nadležnim trgovinskim sudovima, u zavisnosti od sedišta firme. Automatski stečaj može da se izbegne pokretanjem redovnog stečaja, što treba da učini ili sama firma ili neko od poverilaca. Agencija za privredne registre briše preduzeća samo po nalogu suda", navodi ona.

Kada NBS dostavi ažuriran spisak nadležnom privrednom sudu, stečajni sudija donosi rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka.

Potom počinje da teče rok od 60 dana, u kome je moguće da se uplati predujam, da bi se izbeglo automatsko brisanje iz Registra APR i umesto toga pokrenuo redovan stečaj. U tom slučaju, preduzeće može da nastavi da funkcioniše podnošenjem plana reorganizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: