Država koči borbu protiv monopola

Komisija za zaštitu konkurencije u poslednje vreme našla se na novom talasu udara koji dolaze direktno iz poslovnog sektora, ali i posredno i iz krugova Vlade.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2011.

00:09

Default images

Privrednici imaju sve oštrije zamerke na rad antimonopolske komisije.

Vlada koči njen razvoj i upornim odbijanjem da odobri njen finansijski plan, onemogućuje zapošljavanje dodatnih stručnjaka, koji bi Komisiju učinili daleko opremljenijim za rešavanje komplikovanih slučajeva kartela i monopola koji pritiskaju privredu i na kraju građane, kao potrošače.

Naime, iako je 2011. godina uveliko u toku, Ministarstvo finansija još nije dalo odobrenje ni na finansijski plan Komisije za zaštitu konkurencije za 2010. godinu. Kako objašnjavaju u Komisiji, iako time nije ugroženo svakodnevno funkcionisanje ove institucije, koja se samostalno finansira, bez odobrenog finansijskog plana Komisija nema pravo da se kadrovski proširuje.

To je, kako dodaju u ovom telu, naročitno bitno sada kad na red za odlučivanje dolazi niz izuzetno složenih i osetljivih predmeta, poput davanja odobrenja za prodaju Telekoma Srbije ili za prodaju C-marketa zajedno sa ostatkom Delta maksi grupe belgijskom Delezu.,

Tu je i dalje aktuelno pitanje zloupotrebe monopolskog položaja Imleka, odnosno Salford grupe i pitanje potencijalnog narušavanja konkurencije novom akciznom politikom na tržištu nafte i naftnih derivata.

"Po novom zakonu, sav višak sredstava koji na kraju godine ostane Komisiji, dužni smo da uplatimo u budžet, zbog čega smo sada ostali bez ikakve rezerve. U poređenju sa antimonopolskim organima u regionu, naša Komisija ima jako male kapacitete, zbog čega nam je rad izuzetno otežan", kažu u Komisiji.

Oni navode da "ukoliko ne bude odobren finansijski plan i ne budemo mogli da angažujemo nove ljude, biće nam potrebno jako mnogo vremena kako bismo rešili sve predmete koji nas očekuju u narednom periodu", dodajući da je i finansijski plan za 2009. godinu odobren tek sa velikim zakašnjenjem, dok plan za 2011. takođe još nije dobio saglasnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: