NIS u plusu, stižu li nam dividende

Dobit Naftne industrije Srbije od oko 16,5 milijardi dinara nametnula je pitanje šta će vlasnici kompanije – ruski Gaspromnjeft i Vlada Srbije uraditi s novcem.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 12.03.2011.

00:09

Default images

Upravni odbor i Skupština NIS-a doneće odluku o tome, potvrdio je prvi čovek NIS-a Kiril Kravčenko.

Danica Drašković, član Upravnog odbora NIS-a, kaže da poziv za sednicu još nije stigao, tako da ne može da pretpostavi kako će se dobit kompanije raspodeljivati.

"Tek kada bude stigao predlog Upravnog odbora izjasnićemo se o tome kako bi dobit mogla da bude raspoređena", kaže Nikola Martinović, član UO NIS-a, dodajući da novac može ići za pokrivanje gubitaka, isplatu 13. plate ili u investicije. Šta će, međutim, od toga biti, ne moguće je reći pre nego što stigne predlog UO, kaže Martinović. Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, kaže da Skupština akcionara treba na predlog UO da donese odluku o tome kako će se podeliti profit NIS-a, te da taj novac može biti iskorišćen za isplatu dividendi, ali i može da ostane i neraspoređen. Istovremeno, može biti napravljen rezervni fond kako bi kompanija osigurala novac za neke buduće troškove ili za uvećanje osnovnih sredstava.

"Činjenica je da srpska strana u UO nema presudnu odluku o tome šta će biti s profitom, ali može da kaže svoj stav. Suština stvari, po njemu, nije samo u činjenici što je Srbija manjinski vlasnik u NIS-u jer", kaže Bušatlija, "postoje slučajevi gde neko ima 25 odsto udela, ali i mogućnost da učestvuje u odlučivanju o ključnim stvarima".

Pitanje je da li je Srbija postigla takav dogovor s Gaspromnjeftom i ako jeste zašto ga ne koristi. Ako se prilikom zaključivanja kupoprodajnog ugovora s NIS-om Vlada dogovorila da će, bez obzira na manjinsko vlasništvo, moći da se pita za ključne stvari, nejasno je zašto to pravo nije koristila do sada.

Bušatlija kaže da problem može biti i u ovlašćenjima koja je srpski predstavnik u UO dobio – da glasa za neki predlog ili ne. Ukoliko bi se donela odluka da se istorijska dobit podeli kroz dividende, verovatno da bi se samo deo novca za to izdvojio, a ne svih 16,5 milijardi dinara. Malim akcionarima međutim, to ne bi značilo mnogo jerne bi dobili više od 20 do 30 dinara po akciji.

Ko će zameniti Petrovića i Škundrića

Upitan da li će Dušan Petrović, novi ministar poljoprivrede i trgovine, moći da ostane član u UO NIS-a, Nemanja Nenadić, programski direktor u „Transparentnosti Srbija“, kaže da prema Zakonu o Vladi nema izričite zabrane da ministar u isto vreme bude i u UO, ali da bi Petrovića ipak trebalo neko da zameni, jer nema osnova da on sam sebe, kao predstavnik vlade, koja je vlasnik manjinskog dela NIS-a, kontroliše.
Prema Zakonu o agenciji za borbu protiv korupcije Petrović bi mogao da ostane na ovom mestu ukoliko u roku od tri dana od imenovanja na novu funkciju pošalje pismo u kome traži saglasnost Agencije da bude na više javnih funkcija. Pitanje je i kako će on ubuduće uz ministarske obaveze stići da se ozbiljno bavi i NIS-om.

Nenadić, međutim, kaže da, imajući u vidu kako je Agencija do sada reagovala u ovim slučajevima, ne veruje da će dobiti saglasnost za dupliranje funkcija.

Neizvesno je i ko će u Skupštini akcionara NIS-a zameniti bivšeg ministra energetike Petra Škundrića, budući da se na ovo mesto dolazi po automatizmu.

Ministar energetike je uvek do sada bio i predsednik Skupštine akcionara. Problem je što je resor energetike i rudarstva sada podeljen između Milutina Mrkonjića, ministra za infrastrukturu i energetiku, i Olivera Dulića, ministra životne sredine i rudarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: