Našom naftom Rusi već isplatili NIS

Vrednost nafte i gasa koji je NIS lane izvadio s naftnih i gasnih polja u Vojvodini i Srbiji procenjuje se, po berzanskim cenama, na najmanje 700 miliona dolara

Srbija

Izvor: Dnevnik

Subota, 12.03.2011.

00:08

Default images

Saberi–oduzmi, ispade da smo samo od domaće nafte i gasa, i to za godinu dana, mogli kupiti još jedan NIS. Mogli smo, a nismo...

Prethodna rukovodstva, direktori i ini stručnjaci i partijski kadrovi u NIS-u su ranijih godina, izgleda, mnogo više proizvodili gubitke neko naftu i gas, pa je Gasprom uspeo da domaću proizvodnju podigne za trećinu.

Elem, prošle godine je Naftna industrije Srbije s domaćih nalazišta, koja se uglavnom nalaze u Vojvodini, proizvela 864.910 tona nafte, dok je proizvodnja gasa bila gotovo 453 miliona kubnih metara, a ovi rezultati su u odnosu na 2009. godinu 30 posto bolji, saopštili su pre nekoliko dana u NIS-u. Povećanje proizvodnje nafte i gasa je, uz povećanje unutrašnje efikasnosti i stabilizacije kursa dinara u odnosu na dolar i evro, u najvećoj meri doprinelo tome da 2010. godina, po podacima NIS-a, bude uspešna za ovu kompaniju jer je, po finansijskom izveštaju, čista dobit bila 16,5 milijardi dinara.

Kada se količine proizvedene nafte i gasa preračunaju u cene koštanja na svetskim berzama, može se orijentaciono izračunati i koliko je, u novčanom iznosu, vredna proizvodnja NIS-a.

Naime, barel nafte (oko 160 litra), na svetskom tržištu košta oko 100 dolara te je vrednost crnog zlata izvađenog s naftnih polja u Srbiji oko 540 miliona evra. Proizvodnja gasa, takođe orijentaciono, vredna je oko 158 milona dolara jer je 1.000 kubnih metara gasa oko 350 dolara.

Dakle, vrednost prošlogodišnje NIS-ove proizvodnje nafte i gasa je blizu 700 miliona dolara, a taj iznos je veći od onog koji je ruska kompanija Gaspromnjeft platila za 51 odsto kapitala NIS-a.

Naime, Gaspromnjeft je za to platio 400 miliona evra i na taj način je ruska kompanija postala većinski vlasnik do tada srpske naftne kompanije.
Tako, praktično, ispada da jednogodišnja proizvodnja s domaćih naftnih i gasnih polja, pokriva i prekriva iznos koji je plaćen za NIS. Izgleda da je, prilikom odluke da se nešto kupi, neko dobro računao, a da onaj ko je prodavao nije znao račun.

Naravno, iznete orijentacione cifre vrednosti NIS-ove godišnje proizvodnje nafte i gasa nisu zarada koju je ova kompanija ostvarila već je samo pretpostavka koliko vredi ono što se iz polja u Srbiji može izvaditi. Ipak, sasvim je sigurno da, čak i da je prilikom izvođenja računice o vrednosti prošlogodišnje proizvodnje NIS-a napravljena greška, pa čak i značajna – naftni i gasni biznis se isplati.

Takođe, isplate se i ulaganja u oblast energetike, pre svega u istraživanje i proizvodnju, uprkos tome što su veoma visoka. Iako ti iznosi nisu deo ove računice, jasno je da se ulaganjem i domaćinskim poslovanjem dobija jer se ostvaruju dobri rezultati, bolje poslovanje i veća zarada.

Međutim, sasvim je sigurno da je današnji NIS mnogo drugačiji nego što je bio onaj pre tri godine. Više se proizvodi, drugačije, a bolje se posluje i uspeh je veći. Zašto to nije moglo ranije?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: