Jocić uhapšen zbog 50 miliona evra?

Hapšenje Branka Jocića, bivšeg direktora Puteva Srbije, je deo šire istrage koja se vodi oko 50 miliona evra kredita dobijenog od Banke za razvoj Saveta Evrope.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.03.2011.

00:02

Default images

Naime, sumnja se da je novac namenjen za sanaciju klizišta u Srbiji tokom 2006, 2007. i 2008. godine, završilo u privatnim džepovima.

Kako Blic saznaje, istovremeno sa ovom istragom pokrenuta je i finansijska, tako da svima koji su umešani u ovaj slučaj preti i oduzimanje imovine.

"Jučerašnje hapšenje je samo početak istrage koja se vodi već nekoliko meseci. Ispituju se svi tokovi novca koji je dobijen od Banke za razvoj SE i koji je išao preko državnih institucija. Niko neće biti zaštićen u ovoj istrazi. Tužilaštvo za organizovani kriminal dalo je nalog SBPOK-u i za finansijsku istragu", kaže izvor Blica. Taj izvor navodi da je "prvi na spisku stan u Loznici koji je Jocić dobio kao mito. Okrivljenima da su nezakonito uzeli novac namenjen za sanaciju klizišta, kao i članovima njihovih porodica, biće oduzeto sve za šta nemaju dokaz da su zakonito stekli. Pod istragom će, naravno, biti i sve osobe na koje su okrivljeni mogli da prenesu imovinu, a sa kojima nisu povezani preko porodice".

Osim Jocića juče je uhapšena njegova majka Radmila Jocić, nevenčana supruga Marija Božić, kao i Dragan Pavlović, vlasnik preduzeća Rotijer, i Predrag Todosić, bivši direktor JP „Put Loznica” i koordinator za realizaciju projekta finansiranog od Banke za razvoj SE. Za krivična dela davanje i primanje mita, zloupotrebu službenog položaja i pranje novca osumnjičena je još jedna osoba, ali se ona nalazi u bekstvu.

Svi oni se terete da su 2006. godine, prilikom ugovaranja radova na sanaciji klizišta na području opština Krupanj i Loznica, zloupotrebili sredstva dobijena od Banke za razvoj, neosnovano isplaćujući oko 43.000.000 dinara privatnom preduzeću Rotijer za radove koje ono čak nije ni obavilo.

Jocić se tereti da je dogovor o ovom poslu postigao sa vlasnikom Rotijera od koga je tražio da mu za uzvrat da stan. Tako je majci direktora Puteva Srbije prepisan stan u Loznici, površine 63 kvadratna metra, vredan oko 2.500.000 dinara.

Osumnjičeni se terete da su napravili falsifikate dokumentacije za građevinske radove u Putevima Srbije, a u kojima su naveli da je preduzeće Rotijer obavilo radove na sanaciji klizišta za koje je plaćeno. Inače, radove na sanaciji klizišta u Loznici i Krupnju završila su državna preduzeća.

Već osuđen zbog pronevere 200 miliona evra

Branko Jocić je 20. januara 2010. u Prvom osnovnom sudu u Beogradu osuđen na dve godine zatvora zbog falsifikovanja službene isprave o utrošenim sredstvima u Putevima Srbije.

Bivši direktor tog javnog preduzeća bio je optužen da je prekoračio budžet preduzeća za oko 200 miliona evra, a na suđenju je negirao optužbe, tvrdeći da je sve radio u dogovoru sa upravnim odborom, resornim ministrima Velimirom Ilićem i Mlađanom Dinkićem, kao i sa Vladom.

Optužnica je, između ostalog, teretila Jocića da je falsifikovanjem dokumentacije umanjio ukupan iznos potrošenih sredstava u 2004. za oko 12,5 miliona evra, u 2005. za oko 86 miliona, a da je u 2006. budžet Puteva Srbije probio za 100 miliona evra. Jocić je dužnost direktora Puteva Srbije obavljao kao kadar Nove Srbije.

Velimir Ilić: Vode hajku protiv mene

Lider Nove Srbije Velimir Ilić je takođe saslušan po nalogu specijalnog tužioca za organizovani kriminal u sklopu istrage protiv njegovog stranačkog kolege Branka Jocića. Ilić tim povodom kaže za B92 da smatra da vladajuća koalicija vodi hajku protiv njega.
Ilić kaže da se nije pozivao na imunitet jer želi da se ovaj slučaj razjasni do kraja, ali optužuje vladajuću koaliciju da vodi hajku protiv njegove stranke. On zbog istrage nije mogao za B92 da iznese sadržaj saslušanja. “Ovde je činjenica da je bilo kršenja zakona kad sam video neke papire. Smatram da je bilo kršenja zakona, ali videćemo istraga šta će pokazati i šta će sud odlučiti”, kaže Ilić.

Nekadašnji ministar za kapitalne investicije kaže da, ukoliko je kriv, Jocić treba da odgovara, ali tvrdi da je ovaj slučaj još jedan primer "odmazde prema opoziciji".

“Nova Srbija ima 100 000 članova, ne mogu da garantujem za svakog čoveka. Nemojte misliti da je sve u Telekomu bilo kako valja, u PTT, u Jatu, u kontroli leta", kaže Velimir Ilić.

"Tu je imalo kriminala koliko god hoćete, ali ne može sad neko nekog da štiti da ne bi pala Vlada. U Kolubari... Hajde da rasčistimo i da vidimo ima li odgovornosti ili nema, pa svi da se odazovemo pozivu i da vidimo. Hoćemo čiste račune”, kaže Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

8 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: