Dinkić: Vladaću iz senke, kao Tadić

S obzirom na to da više nema nijednu funkciju u Vladi Srbije, lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić bi ubuduće mogao da "vlada iz senke".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.03.2011.

14:42

Default images

Dinkić, posle predstavljanja kandidata za ministre iz stranke koju vodi, ipak nije direktno kazao da će to zaista biti tako.

On je, naime, na pitanje novinara da li će biti "vladar iz senke", odgovorio - "Mogu biti onoliki vladar iz senke koliki je Boris Tadić (predsednik Srbije i lider DS), ni manje, ni više".

Dinkić će u buduće biti šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije u Skupštini Srbije, dok bi njegovo mesto u Vladi Srbije trebalo da preuzme Verica Kalanović. Predstavljajući je kao svog kandidata za vicepremijera, Dinkić je naveo da je ona veliki stručnjak i njegov najbliži saradnik, koji će nastaviti da sprovodi počete projekte.

Odgovarajući na pitanje zbog čega će Kalanovićeva učestvovati u radu Vlade kada je rekla da nije moralno da sedi u Vladi iz koje je izbačen njen stranački šef, Dinkić je rekao da je ona pristala da bude potpredsednica na njegovu molbu.

Dinkić je rekao da je njegova stranačka koleginica "reagovala emotivno zbog nepravde koja mu je naneta", ali da je ona stručna, moralna i energična, što je kandiduje za rad u Vladi Srbije.

Kalanović će ubuduće, prema njegovim rečima, koordinirati radom ekonomskih resora u vladi i institucija od značaja za privredni razvoj, aktivnostima za privlačenje domaćih i stranih investiicja, projektima Nacionalnog investicionog plana, kao i unapređenjem uslova privređivanja u Srbiji.

Privrednici savetuju

Iako su odbili mesto potpredsednika Vlade Srbije, nekoliko uspešnih privrednika ipak će imati u njoj svoje mesto kao savetnici nove vicepremijerke Verice Kalanović.

Kandidatu za potpredsednika vlade Verici Kalanović savetnici će tako biti direktori Metalca i Sintelona Dragoljub Vukadinović i Nikola Pavičić, kao i prvi čovek Todora, Mirko Todorović.

Inače, mediji su objavili da je Dinkić potpredsedničko mesto nudio uspečnim privrednicima, ali da su oni to odbili.
Govoreći o ostalim kandidatima, Dinkić je naveo da će dosadašnji ministar za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić ubuduće biti državni sekretar u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, za čijeg je ministra kandidovan Predrag Marković.

Dinkić je uveren da će Marković uspešno raditi, i dodao da mu je žao što zbog potrebe smanjenja vlade u njoj nije bilo mesta za Jasnu Matić.

On je dodao da će ministri i potpredsednik vlade iz URS raditi kao jedan tim.

Dinkić je izrazio zadovoljstvo što će Srbija dobiti manju vladu, ali je konstatovao da će u njoj biti manje žena, a da je samo URS ostala privržena tradiciji, jer će od pet članova u rekonstruisanoj vladi imati dve žene - Vericu Kalanović i Snežanu Samardžić Marković.

Pavičić: Hitne mere

Vlada Srbije treba hitno da utvrdi nove ekonomske mere koje će obezbediti veći izvoz i likvidnost privrede, kaže predsednik Tarket Sintelon iz Bačke Palanke Nikola Pavičić. "Prva mera koju Vlada treba da usvoji je restruktuiranje dugova preduzeća prema bankama, kao i regulisanje međusobnih plaćanja, jer je nelikvidnost najveći problem srpske privrede", rekao je Pavičić koji će biti jedan od savetnika Verice Kalanović predložene za potpredsednicu Vlade Srbije.

Za privredni napredak Srbije, prema njegovim rečima, neophodni su bolji uslovi za poslovanje 11.500 malih i srednjih preduzeća i 8.000 mirko firmi koje zapošljavaju od jednog do 50 radnika.

"Vlada u saradnji sa Narodnom bankom Srbije treba da nastoji da napravi povoljniji ambijent za kreditiranje, kako bi kamate bile niže", ocenio je Pavičić i naveo da je su za privredu neizdržive godišnje kamate od 23 odsto, koliko sada iznose.

Poljoprivreda, kako je istakao, treba da bude strateška privredna grana Srbije, a proizvodnja bi morala da se okrene izvozu robe u višim fazama obrade.

"Veoma brzo bi prehrambena industrija mogla da poveća izvoz na evropsko tžište, kao i u Rusiju i centralnu Aziju", ukazao je Pavičić.

On je predložio utvdjivanje strategije engergetske sigurnosti, kao i preispitivanje politike oporezivanje firmi i brojnih taksi i dažbina koje naplaćuju lokalne samouprave.

"Od kvaliteta lokalne infrastrukture zavise troškovi poslovanja privrede i ulaganja u ta oblast trebalo bi da bude jedan od prioriteta, a veliki infrastrukturni projekti bi mogli da budu odloženi za bolja vremena", ocenio je Pavičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

14 h

Podeli: