Afrička kriza znači kraj za "punta"

Serijska proizvodnja automobila „punto“ biće obustavljena 25. marta, samo nekoliko dana pre roka koji je bio najavljen još pre godinu dana, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: Danas, Novosti

Ponedeljak, 07.03.2011.

00:10

Default images

Ali, „punto“ će se povremeno, u manjim serijama, sklapati i od oktobra - na potpuno automatizovanim linijama za proizvodnju dva nova modela.

Prema „grubim“ procenama kompanija „Fijat automobili Srbija“, kragujevački „punto“ je trebalo da se proizvodi bar do 2013. godine, i to od 20.000 do 30.000 vozila godišnje.

Ipak, kriza u severnoj Africi je unela dodatnu pometnju u planovima za proizvodnju ovog modela. Torinsko-srpska kompanija je, naime, lane potpisala ugovore o izvozu sa partnerima iz desetak zemalja severne Afrike i istočne Evrope. Krenuo je i izvoz, najuspešnije u Africi. Posle poslednjih političkih previranja na severu tog kontinenta teško je predvideti sudbinu „punta“, pa će se poluautomatizovana linija na kojoj je sklapan - izmestiti u aprilu. Ako tržište traži ovaj model, povremeno će se montirati na novoj traci.

Kompanija FAS još nema konačno rešenje za liniju na kojoj će se montirati „punto“. U igri su tri plana. Prema prvom, moguće je da bude instalirana u krugu fabrike, kao pomoćna traka (što je Zastava imala i pre dolaska Fijata).

Drugi predviđa njeno izmeštanje u neki od neprivatizovanih pogona Zastavine Fabrike automobila, kako bi se proizvodilo jeftinije „nacionalno“ vozilo. Taj projekat bi morala da podrži država Srbija. Treći je da se montažna linija proda.

Kako bilo, uporedo sa prekidom proizvodnje „punta“ u pogonima FAS će početi da pristiže nova oprema za proizvodnju novih Fijatovih modela. U FAS-u će do kraja narednog meseca biti završen najveći deo, tj. više od 80 odsto građevinske rekonstrukcije proizvodnih pogona i poslovnog prostora te fabrike.

Neće biti okončani samo oni radovi koji u okviru rekonstrukcije fabrike podrazumevaju i instaliranje nove opreme, kao što je ukopavanje presa u pogonu preseraj, na primer, a koji će prema dostupnim informacijama biti dva puta veći od onog Zastavinog u kojem su se krajem 80-ih prošlog veka proizvodili otpresci za produkciju od oko 220.000 automobila godišnje.

Savremena proizvodna oprema u pogonima FAS intenzivno će biti instalirana tokom predstojećih meseci, a čitav taj posao biće okončan u novembru nakon čega će do kraja godine startovati probna proizvodnja dva nova modela automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: