Agrar proizveo za 5,2 mlrd. dolara

U 2010. godini vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbiji bila je oko 5,21 milijardi dolara, što je za oko 0,5 odsto više nego 2009. godine.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 05.03.2011.

12:45

Default images

Vrednost biljne proizvodnje je bila 3,64 milijardi dolara, dok je vrednost stočarske proizvodnje čiji je udeo 30 odsto bila 1,57 milijardi dolara.

U 2010. godini je proizvedeno 1,63 miliona tona pšenice ili za 21,2 odsto manje nego prethodne godine, dok je proizvodnja kukuruza za 12,7 odsto bila veća nego 2009. godine i iznosi oko 7,2 miliona tona.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Milan Prostran kaže da "ukoliko bi se odrešile kese banaka, a agrarni budžet kroz rebalans bio povećan, onda bi možda mogli očekivati da u ovoj godini bar neutrališemo negativnu stopu fizičkog rasta, odnosno ostvarimo rast između tri i četiri odsto".

Potpredsednik PKS Stojan Jevtić ocenio je da se agrar "trenutno nalazi na najnižoj lestvici mereno stepenom ekstenzivnosti - sa 28 odsto učešća stočarstva u ukupnoj vrednosti poljoprivredne proizvodnje, ta granica nikada nije bila niža".

Jevtić je kazao da ni povećanje učešća agrara na 10 odsto u republičkom budžetu ne može da povuče napred poljoprivredu, stabilizuje proizvodnju i obezbedi dovoljne količine hrane, ukoliko se država ne okrene ostvarivanju dva prioriteta - razvoju stočarstva i izvoznom programu.

Neophodno je pre svega pružanje snažne podrške domaćoj prehrambenoj industriji za "koju se trenutno ne zna u čijoj je nadležnosti" i jasno definisanje uloga Robnih rezervi.

Rezerve pšenice prilično tanke

Rezerve pšenice u zemlji trenutno su "prilično tanke", jer je izvoz sa planiranih 100.000 tona "otišao" na oko 615.000 tona u kalendarskoj 2010. godini.
Sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Milan Prostran kaže da „treba biti krajnje racionalan u potrošnji do nove žetve“.

„Moguće da sve zalihe nisu popisane u tančine, ali je taj bilans očigledno sada napregnut", kazao je on, dodajući da se očekuje da vlada donese određene mere kako bi se sprečile eventualne nestašice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: