Delez se još nije prijavio Komisiji

Belgijski Delez još nije podneo prijavu koncentracije Komisiji za zaštitu konkurencije, rečeno je za B92 u Komisiji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.03.2011.

14:50

Default images

Komisija bi na osnovu te prijave trebalo da utvrdi da li ta kompanija kupovinom Delta maksija stiče dominantni položaj na maloprodajnom tržištu Srbije i da li joj tu kupovinu odobrava.

Kako je za B92 rečeno u Komisiji, Delez ima obavezu da u roku od 15 dana od potpisivanja kupoprodajnog ugovora podnese prijavu, a rok za odlučivanje po tom zahtevu je tri meseca.

U Komisiji je objašnjeno da belgijska kompanija do potpisivanja nije imala obavezu da to učini, mada se prijava može podneti i na osnovu ozbiljne namere kupovine.

Komisija može da odobri koncentraciju, da je odobri uslovno ili da odbaci prijavu. Dominantan položaj na tržištu ima kompanija koja pokriva više od 40 odsto tržišta, ali to ne znači automatski da takva kompanija dolazi u položaj da taj položaj i zloupotrebi i da joj se zbog toga ne može odobriti koncentracija vlasništva.

Naime, Komisija odluku o odobravanju koncentracije ne donosi samo na osnovu tržišnog učešća već in a osnovu odnosa na tom tržištu, kao i broja i veličine trgovinskih kompanija.

Komiisja za zaštitu konkurencije u dva navrta je zabranjivala pripajanje C marketa Deltinom trgovinskom lancu zbog monopolskog položaja.

U rešenju Komisije iz 2007. godine, kojim se po drugi put zabranjuje pripajanje C marketa Deltinom trgovinskom lancu navodi se da Delta maksi, zajedno sa C marketom i Pekabetom, u 2006. zauzima 63,4 odsto relevantnog tržišta u Beogradu prema ukupnom godišnjem prihodu od 362,3 miliona evra.

Prema podacima Komisije, Delta maksi, C market i Pekabeta su u 2006. godini imali ukupno 284 maloprodajna objekta, čime su zauzimali 69,4 odsto beogradskog tržišta, odnosno 87.090 kvadratnih metara prodajnog prostora, što je udeo od 69 odsto.

Tržišni udeli su mereni na tada osnovu konkurencije na relevantnom tržištu gde su Delta maksiju u 2006. godini bili konkurenti Merkator S, Rodić M, Veropulos, Si market, Jabuka, Idea i Višnjica.

Komisija je udele na tržištu odredila na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, podataka o poslovanju koje su dostavile konkurentske kompanije i istraživanja tržišta.

Kompanija Delta maksi je kao odgovor na rešenje Komisije tada objavila da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku o ukupnoj maloprodaji hrane, pića i cigareta u 2006. godini u Beogradu zauzima 34,7 odsto tržišta u Beogradu zajedno sa C marketom i Pekabetom.

Tadačnja predsednica Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović je na na to kazal da je svetska i evropska praksa da se prilikom određivanja udela na tržištu trgovinskih lanaca u obzir uzimaju samo objekti koji se bave "nespecijalizovanom trgovinom na malo", pretežno hranom, duvanom i pićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: