Testiramo socijalno zapošljavanje

Osobe sa invaliditetom moći će da prodaju rukotvorine u prostorijama površine od oko 200 kvadrata, koje bi za 90 dana trebalo da im ustupi grad Beograd.

Srbija

Izvor: B92, Politika

Petak, 04.03.2011.

11:04

Default images

Milan Krkobabić, zamenik gradonačelnika Beograda najavljuje da će grad biti finansijer ovog pilot projekta, koji bi trebalo da testira ideju soijalnog preduzetništva, čiji je on inicijator.

Grad će biti finansijer, kaže Krkobabić, a posao će voditi nevladine organizacije i udruženja koja se bave osobama sa invaliditetom.

"Ručno rađene proizvode izlagaće u centru grada čime će dobiti šansu da se predstave tržištu, upoznaju sa potrebama i zahtevima potrošača, pronađu kupce... Reč je o pilot projektu koji će pomoći da se steknu iskustva neophodna za osnivanje socijalnih preduzeća – novog načina upošljavanja i podsticanja na rad društvenih grupa koje nisu konkurentne na tržištu", navodi Krkobabić. Krkobabić objašnjava da će na sličan način, u uslovima mimo oštrih tržišnih pravila, moći će da se samozaposle socijalno ugroženi, samohrani roditelji, nezaposleni, nekvalifikovani radni kadar, izbegli i raseljeni, pripadnici romske nacionalnosti...On najavljuje da će država ublažiti poresku politiku u slučaju ovih "socijalnih preduzeća", ali nije precizirao kada će se to dogoditi.

"Država će se pobrinuti da im umanji poresku stopu, PDV i carinske dažbine. Tako će u ambijentu gde ne važe pravila tržišne utakmice moći da privređuju ljudi koji nisu konkurentni", kaže Krkobabić.

Zamenik gradonačelnika već najavljuje i da će država će strogo kontrolisati da li se novac od prodaje nenamenski troši ili se reinvestira.

Međutim, i to je samo na nivou ideje jer ne postoji zakon o socijalnom preduzetništvu, na osnovu kog bi takvo preduzeće moglo da se osnuje.

Kada će se njegov nacrt naći na skupštinskom razmatranju nije poznato. Do usvajanja zakona ne može se govoriti na koji način će biti propisani uslovi osnivanja, vođenja socijalnog preduzeća ili formiranja fondova neophodnih za finansiranje delatnosti.

"Za sada možemo govoriti samo o ideji poslovanja i pozitivnim iskustvima koje imaju zemlje u kojima je ova radinost zaživela. Oni koji pripadaju socijalnim grupama treba da razmisle da li za njih ima mesta u zadrugarstvu. Ostalo mora da čeka zakonsku regulativu jer kod nas samo Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u načelu dotiče termin socijalno preduzetništvo", ističe Krkobabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: