Bajatović: Gas poskupljuje 15 odsto

Prirodni gas bi za sve potrošače u Srbiji u proseku trebalo da poskupi za 20 odsto, za domaćinstva bi bio nešto jeftiniji i trebalo bi da poskupi za 15 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.03.2011.

00:01

Default images

"Ovo poskupljenje moglo bi, međutim, da usledi po završetku grejne sezone", kaže Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa.

Kako je dodao direktor ovog preduzeća, procedura za poskupljenje još nije pokrenuta, jer se trenutno razgovori vode najpre sa Vladom.

"Nismo podneli zahtev za poskupljenje. Procedura je takva da prvo treba da pošaljemo zahtev za poskupljenje Agenciji za energetiku. Sada dogovori traju sa Vladom i sve će zavisti od tekuće likvidnosti Srbijagasa. Uspeli smo definitivno da odložimo poskupljenje za kraj grejne sezone", kaže Bajatović.

Kada je u pitanju izgradnja gasovoda “Južni tok” kroz našu zemlju, Bajatović kaže da je studija izvodljivosti za našu deonicu završena, a da sledi faza u kojoj treba utvrditi koliko to zaista košta.

"Dakle, tehnički deo tek treba da uradimo, kako će izgledati trasa, da se izradi pravi projekat", naveo je Bajatović.

Na pitanje da li se makar okvirno zna koliko ćemo morati da platimo izgradnju kroz našu zemlju, prvi čovek Srbijagasa odgovara da će srpski deo trase “Južni tok” koštati oko milijardu i 300 miliona evra.

"Ipak, tek treba da vidimo konačne cifre i kako ćemo to da finansiramo. Mi smo sada u okvirima aktivnosti koji treba da dovedu do početka izgradnje", objašnjava Bajatović i dodaje da su završene i sve radnje na uknjižavanju imovine vezane za skladište gasa Banatski Dvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: