Osniva se razvojna banka Srbije

Posle dugog perioda premišljenja, pa čak i oprečnih stavova nadležnih, Srbija bi konačno trebalo da uskoro dobije razvojnu banku.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.03.2011.

23:56

Default images

Prema početnoj varijanti, plan je da se spoji više fondova i da prerastu u nacionalnu banku, a kapital će, svakako, obezbediti država.

Za osnivanje ovakve institucije važe ista pravila NBS kao i za sve ostale banke. Pre svega, potreban je osnivački ulog od 10 miliona evra, a da bi se, uopšte, dobila dozvola za rad.

U institucijama koje su nadležne da osmisle koncept formiranja razvojne banke Srbije kažu da će taj novac, možda, biti obezbeđen od sredstava od prodaje Telekoma, ali da to, ipak, nije imperativ.

Razvojna banka, inače u svetu, funkcioniše u onim zonama gde nema interesa banaka za finansiranje, kao što je to, na primer, infrastruktura. Komercijalno bankarstvo, po pravilu, ne finansira infrastrukturu, jer su rokovi otplate ulaganja dugi i potrebno je mnogo novca za finansiranje velikih projekata, te poslove realizuje ili direktno država ili njena finansijska organizacija.

"Nacionalna razvojna banka je potrebna Srbiji, ali tome treba pristupiti vrlo rigorozno, sačuvati je od rizika i u početku joj dati ograničen potencijal", smatra Boško Živković, predsednik Saveta guvernera NBS.

On dodaje da je "predlog da se Nacionalna razvojna banka Srbije formira posebnim zakonom koji bi joj uskratio mogućnost da ugrožava stabilnost nacionalnog finansijskog sistema tako što joj ne bi dopustio da izlazi na privatno tržište depozita i da na taj način konkuriše komercijalnom bankarstvu".

Prema njegovim rečima, u prvih nekoliko godina kapital banke bi bio ograničen i oslonjen isključivo na kapital vlasnika, odnosno države, dok bi ostali izvori finansiranja bili pristupni fondovi Evropske unije kao i drugi kapitalni transferi koje Srbija dobija.

"Srbija ne može da aktivira kreditne linije svetske ili evropske banke zato što nema dobro urađene studije izvodljivosti", smatra Živković i dodaje da su iskustva sa razvojnim bankama različita od vrlo dobrih već pomenutih primera, pa do tragičnih iskustava kao što je slučaj sa nekim afričkim i latinoameričkim.

On navodi da bi "razvojnu banku trebalo zaštititi od bilo koje vrste koalicionog političkog upravljanja jer bi je to u kratkom roku razorilo", a kao dobre primere organizovanja nacionalne razvojne banke naveo je Nemačku, Finsku, Kanadu.

Živković ističe da je "u tim nacionalnim razvojnim bankama korporativno upravljanje identično upravljenju u komercijalnim finansijskim institucijama gde je upravljačka struktura interesno monolitna uz isključenje mogućnosti političkih konflikata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: