Osnovano preduzeće za Ponikve

Skupština grada Užica usvojila je odluku o osnivanju Javnog preduzeće Ponikve u čijoj nadležnosti će biti upravljanje kompleksom aerodroma Ponikve.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.03.2011.

10:36

Default images

Taj aerodrom je krajem prošle godine Republička direkcija za imovinu ustupila na korisćenje ovom gradu.

Ugovorom sa Direkcijom za imovinu Užice je dobilo na gazdovanje objekat bišeg vojnog aerodroma sa oko 500 hektara raspoloživog zemljišta.

Rukovodstvo i članovi upravnog odbora novoformiranog javnog preduzeća, koji će poslove obavljati volonterski, imaće zadatak da organizuju međunarodnu donatorsku konferenciju, u prvoj fazi dovođenju ovog aerodroma u funkciju.

Na konferenciji bi trebalo da se prikupe sredstva za uklanjanjenje bojevih sredstava, zaostalih od NATO bombardovanja.

Aerodrom Ponikve, udaljen dvadesetak kilometara od Užica, građen je u periodu od 1979. do 1983. godine za potrebe tadašnje jugoslovenske armije, ali nije aktivno korišćen do 1992.

Tokom NATO agresije na našu zemlju 1999. na ovaj aerodrom pala su 92 projektila koji su znatno oštetili pistu, dok je u kaponirima pored aerodromske piste zatrpano osam borbenih aviona, sa pratećim naoružanjem.

Za sanaciju ove najduže piste na Balkanu (3.200 metara) i uklanjanje zaostalih bombi utrošeno je pre četiri godine oko 1,5 miliona evra iz sredstava NIP-a, dok je za uklanjanje zatrpanih aviona, prema dosadašnjim procenama, neophodno obezbediti oko osam miliona evra.

Da bi se ovaj bivši aerodrom osposobio za civilni saobraćaj, posle uklanjanja aviona i drugih zatrpanih bojnih sredstava, u narednoj fazi trebalo bi uložiti više od 20 miliona evra, koje užički region ne može obezbediti bez pomoći republičkih organa i inostranih kompanija zainteresovanih za ovaj projekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: