Rusija čeka proizvode iz Srbije

Direktor trgovinskog predstavištva Rusije Jevgenij Kudinov kaže da će biti proširena lista proizvoda na koje se neće plaćati carina prilikom izvoza u Rusiju.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 03.03.2011.

10:29

Default images

“Privodimo kraju usaglašavanja međuvladinog protokola na osnovu kojeg će u Sporazumu o slobodnoj trgovini biti povećan broj proizvoda za koje se neće plaćati carinske dažbine“, rekao je on.

Kudinov kaže da je u od početka primene Sporazuma o slobodnoj trgovini 2000. godine rusko-srpska robna razmena povećana za 10 puta, ali da se taj sporazum i dalje ne koristi u dovoljnoj meri.

"Smatramo da postoje velike rezerve za povećanje robne razmene, a koliko smo primetili, obilazeći preduzeća na jugu Srbije, postoji i želja i roba koja može da se nađe na ruskom tržištu", kazao je on.

Prema njegovim navodima, spoljnotrgovinska razmena Rusije i Srbije je u prošloj godini bila 2,75 milijardi dolara, od čega je Srbija izvezla robu u vrednosti od oko 570 miliona dolara, što je za od 53 odsto više nego 2009. godine.

Kudinov je podsetio da je Sporazum carinske unije, u kojoj su Rusija, Belorusija i Kazahstan, sa Srbijom potpisan avgusta 2000. godine i dodao da se sa srpskim organima radi na dodatnim protokolima.

Sporazum te unije i Srbije će se primenjivati, kazao je Kudinov, do ulaska Srbije u Evropsku uniju (EU).

"Kako sarađujemo sa najrazvijenim zemljama, tako ćemo saradjivati i sa vama, ali ja mislim da u period do ulaska Srbije u EU treba da iskoristimo pogodnost Sporazuma, da srpske kompanije zauzmu svoj deo tržišta i da se nakon ulaska u EU zadrže na našem tržištu, bez obzira na buduće carinske dažbine", dodao je on.

Kudinov je naglasio da je u međuvremenu potrebno da se mnogo radi, pre svega na usaglašavanju standarda srpskih proizvoda sa standardima Carinske unije Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: