Srbija od 2001. privukla 16 mlrd. €

Srbija je od 2001. do 2011. godine privukla 16 milijardi evra stranih direktnih investicija, uključujući i celu planiranu investiciju Fijata.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.03.2011.

10:02

Default images

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Vesna Arsić kaže da je Srbija u tom periodu ostvarivala strane investicije u vrednosti od četiri do šest odsto bruto domaćeg proizvoda godišnje, izuzev 2006. godine kada je prodat Mobtel.

Prema njenim rečima, zemlje koje su najviše investirale u Srbiju su Austrija, zatim Grčka, Holandija, Nemačka, Norveška, Italija, dok su sektori u koje je najviše ulagano prehrambena industrija, finansijske usluge, telekomunikacije, energetika, automobilska industrija, trgovina, nekretnine. Arsićeva je navela da strategiju Srbije za privlačenje stranih direktnih investicija karakteriše atraktivan poreski režim, kvalifikovana radna snaga, podsticaji investitorima, kao i sedam slobodnih zona, koje, prema njenim rečima, još nisu dale doprinos koji se od njih očekuje.

Ona je naglasila da su prednost Srbije i sporazumi o slobodnoj trgovini, zatim činjenica da se nalazi u procesu pristupanja EU i Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ne samo zbog usvajanja zakonske regulative, već i razvijanja prakse kakva postoji u zemljama iz kojih dolaze strain investitori.

Arsićeva je napomenula da je u prvih 11 meseci 2010. godine Srbija realizovala oko 800 miliona evra stranih direktnih investicija, a najveći investitori bili su iz Holandije, Austrije, Slovenije i SAD. U prošloj godini najviše je ulagano u proizvodne delatnosti - 230 miliona evra, a na sličnom nivou bile su i investicije u finansijskom sektiru.

Ona je poručila da uspešno sprovođenje strategije za privlačenje stranih ulaganja nije stvar jednog ministarstva, vlade, republičkog ili lokalnog nivoa, već mora postojati sinergija i koordinacija na najvišem nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: