“Teško biti ministar, guverner“

Dragan Đuričin kaže da je “teško u Srbiji biti ekonomista, ministar, predsednik vlade, guverner... Moramo biti svesni rizika i rizici treba da se relaksiraju“.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2011.

19:26

Default images

Đuričin, predsednik Saveza ekonomista Srbije, je poručio da je za to potrebna "hrabra i odgovorna politika vlade".

On je ocenio da je zemlja još u teškoj i neizvesnoj situaciji, iako smo izašli iz recesije u trećem kvartalu prošle godine.

Osvrćući se i na ulogu Narodne banke Srbije, Đuričin je rekao da ona treba da ima širi dijapazon delovanja i da njen fokus ne treba da bude samo kontrola rasta potrošačkih cena.

Đuričin je naglasio da bi centralna banka trebalo da dobije više ciljeva, da bude "nezavisna, a ne arogantna", i da postoji bolja koordinacija ekonomske i strukturne politike NBS i vlade.

On kaže da bi bilo dobro napraviti "sinergiju antikriznih programa koji postoje u Srbiji", ističući da svi oni imaju "visok stepen kompatibilnosti".

Đuričin je predstavio kako ta "sinergijska mapa" treba da izgleda, naglašavajući da su svi scenariji izlaska iz krize slični, između ostalog, u delu poštovanja lokalnih specifičnosti i podrške proizvodnji robe visoke vrednosti. On je rekao da bi na taj način svakako bili isključeni "nelogični odnosi".

Predsednik Saveza ekonomista Srbije je istakao da veliku pažnju treba posvetiti privatnom sektoru, ističući da je "legimitit tog sektora na niskom nivou" i da su privrednici označeni kao krivci za sve teškoće koje su pogodile srpsku privredu, a činjenica je da to nije tako i da se ta preduzeća bore sa velikim opterećenjima za koja im je potrebna velika pomoć države.

Đuričin je rekao i da javni sektor nije restruktuiran kako treba, ocenjujući da mu je dodeljena uloga socijalnog stabilizatora sa neekonomskim cenama, a da je tu prisutno i loše upravljanje zbog "partijske svojine u upravljanju javnim sektorom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: