Spasojević: Nužne radikalne promene

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije Toplica Spasojević kaže da je sazrelo vreme za radikalne promene u domaćoj ekonomiji.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 01.03.2011.

18:51

Default images

On je izrazio očekivanje da će na Biznis forumu na Kopaoniku privrednici dobiti odgovor u kom će pravcu će se odvijati razvoj privrede i koji će mehanizmi biti upotrebljeni.

"Ovaj model rasta ne može više da dovede do onoga što je potrebno gradjanima Srbije i mora nešto da se promeni", istakao je Spasojević.

Spasojević je izrazio nadu da će novi koncept razvoja Srbije do 2020. godine, koji su podržali i predstavnici države, asocijacije privrednika i ekonomista, uskoro zaživeti. On je podsetio da taj novi model rasta privrede počiva na ključnim tačkama reindustralizacije porivrede, a to su intenzivni razvoj poljoprivrede, infrastrukture i energetike.

Na Biznis forumu Spasojević očekuje da će se iskristalisati odgovor kako da se te ključne grane za razvoj privrede podignu na viši nivo razvoja, što bi donelo veći broj radnih mesta i rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Odgovarajući na pitanje da li se nešto promenilo u domaćoj ekonomiji od prošlogodišnjeg Foruma na Kopaoniku, Spasojević je rekao da se, nažalost, nije mnogo promenilo, ocenjujući da je naša ekonomija uspela da preživi pad BDP-a.

"Sad je pitanje ko će pre da se oporavi i da se što pre pojavi na svetskom tržištu, a posebno u regionu jugoistočne Evrope", kazao je Spasojević.

Prema njegovoj oceni, srpska privreda ima ozbiljne šanse da se uspešno takmiči sa konkurencijom na svetskom i regionalnom tržištu, samo treba naći načine i mere ad se do toga dođe.

Za to je neophodno bolje povezivanje privrede i bankarskog sektora, bez obzira da li će to biti putem oživljavanja Fonda za razvoj, osnivanjem razvojne banke ili uspešnim dogovorom Vlade Srbije i bankarskog sektora, sa ciljem da se povoljnim kreditnim aranžmanima podrži razvoj realnog sektora, objasnio je Spasojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: