Rok za termoelektrane opet kratak

Rok za slanje ponuda za izgradnju termoelektrane "Nikola Tesla 3" produžen je do 29. aprila, a za TE Kolubaru B do 20. maja 2011. godine.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 01.03.2011.

17:47

Default images

Rok za slanje ponuda za izgradnju dve nove TE u Srbiji ukupne snage 1.400 megavata, kako je saopšteno iz EPS-a, produžen je na zahtev stranih kompanija "zbog vrlo složenih korporativnih procesa i internih saglasnosti za koje je potrebno još vremena".

"U cilju uspešne realizacije tenderskih procedura, EPS je doneo odluku da investitorima izađe u susret i produži rokove za dostavljanje ponuda", navodi se u saopštenju.

Elektroprivreda Srbije objavila je još u januaru 2009. godine tender za strateškog partnera za izgradnju dve termoelektrane, a ukupna vrednost te investicije procenjuje se na oko dve milijarde evra. Ministar energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je ranije da bi do kraja februara 2011. godine trebalo da budu završeni tenderi za izbor strateških patnera za dva bloka od po 350 megavata u TE "Kolubara B" i TE "Nikola Tesla 3" snage 700 megavata.

"Proces izbora strateških partnera išao je nešto sporije delom i zbog krize koja je zahvatila svet i pogodila i kompanije koje žele da postanu strateški partneri u tim projektima", kazao je tada Škundrić.

Potpuno je jasno da će sa novim odlaganjem roka za slanje ponuda biti prolongiran i rok izgradnje dva energetska objekta, koji se procenjuje na četiri do pet godina.

To znači da Srbija pre 2016. godine ne može da računa na nove elektroenergetske kapacitete.

Inače, odluka o strateškom partnerstvu predstavlja privatizaciju EPS-a na mala vrata.

Kako je ranije najavljivano, udeo EPS-a u vlasništvu u novim objektima ne može biti manji od 20 odsto, a maksimalno je 49 odsto i zavisiće od partnera i od uslova koje oni ponude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: