Netransparentna eksproprijacija

Zaštitnik građana je izrazio zabrinutost zbog netransparentnog načina na koji se sprovodi eksproprijacija radi širenja kopova rudarskog basena Kolubara.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 01.03.2011.

16:43

Default images

Ombudsman je, naime, obavešten da neki vlasnici nelegalnih objekata predviđenih za rušenje, koji su na snimku iz 2007. godine, dobijaju naknade za njihovu vrednost, a drugi ne, dok lokalna vlast koja donosi rešenja o rušenju ne proverava da li se objekti nalaze na snimku.

Lokalni organi vlasti donose rešenja o rušenju objekata čije uklanjanje traži Kolubara, koja jedina poseduje snimak i odlučuje da li će pokrenuti postupak naknade kroz eksproprijaciju. Grupa građana iz Mesne zajednice Veliki Crljani obavestila je ombudsmana da su vlasnici nekih nedavno izgrađenih nelegalnih objekata dobili naknadu za njihovu vrednost, a drugima nije priznavano pravo na naknadu vrednosti tradicionalnih seoskih pomoćnih objekata.

Zaštitnik građana je po hitnom postupku uputio kontrolu u Lazarevačku administraciju da proveri dokumentaciju za rušenje koje je bilo u toku, a kojoj je rečeno da je dostupna samo Kolubari i da se objekti ruše po zahtevu "Kolubarine inspekcijske službe" i njenim planovima.

Predsednik opštine Lazarevac je potvrdio da opštinska uprava ne poseduje i ne proverava snimke terena pre nego što po zahtevu Kolubare donesu rešenje o rušenju, kao i da ona sama odlučuje o tome za koga će podneti zahtev za eksproprijaciju.

Ombudsman je prošle godine doneo niz preporuka o načinu rušenja nelegalnih objekata, koje obezbeđuju transparentnost postupka, suzbijaju korupciju i povećavaju poverenje u objektivnost vlasti, koje u ovom slučaju nisu poštovane.

"Zaštitnik građana smatra da je takav način sprovođenja eksproprijacije nedovoljno transparentan i objektivan i da građane stavlja u pasivnu situaciju, dok jedno preduzeće, iako radi u opštem interesu, suštinski preuzima ingerencije organa vlasti", navodi Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: