Milosavljeviću i poljoprivreda?

Vladajuće stranke postigle su dogovor o rekonstrukciji, pa će umesto 24 Vlada Srbije ubuduće imati 20 ministarstava, kaže premijer Mirko Cvetković.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 01.03.2011.

13:08

Default images

U jeku afere oko "Kolubare" i najave poskupljena struje, svakako najinteresantnije je to što se Socijalistička partija Srbije u koalicionom dogovoru odrekla ministarstva energetike, pa će ono biti pripojeno Ministarstvu infrastrukture kojim rukovodi Milutin Mrkonjić.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i dalje će pripadati stranci G17 plus, ali će njemu biti pripojeno Ministarstvo za nacionalni investicioni plan kojim je rukovodila kadar G17 Verica Kalanović.

Ministarstvo poljoprvrede kojim rukovodi kadar Demokratske stranke Saša Dragin biće pripojeno Ministarstvu trgovine na čijem je čelu Slobodan Milosavljević.

Osim Ministarstva poljoprivrede, Demokratska stranka odrekla se još dva ministarska mesta pa će Ministarstva za ljudska i manjinska prava biti pripojeno Ministarstvu pravde kojim rukovodi Snežana Malović, kao i Ministarstva vera koje će biti pripojeno Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu na čijem je čelu Milan Marković.
Prema rečima premijera Mirka Cvetkovića smanjenje vlade za osam ministarstava predstavlja konačan dogovor vladajuće koalicije.

"To podrazumeva da će Vlada imati manje od 20 resora, a nesto više od 20 članova uključujući i premijera. Ne radi se samo o personalnim promanama već i o strukturalnoj promeni Vlade", naglasio je Cvetković.

On je dodao da će najpre biti menjan zakon o Vladi, nakon čega će izaći sa predlogom za nove članove koji će, kako je objasnio, uključiti tri ministarstva kojima su rukovodili ministri iz G17 plus, a koje sada vode koordinatori.

Lider G17 plus Mlađan Dinkić, rekao je da cilj G17 ostaje da se nastavi privlačenje stranih investitora i završe započete investicije kao i da se smanji broj nezaposlenih u Srbiji zbog čega je i neophodna stabilna vlada, rekao je on.

Prema njegovoj oceni, budućnost Srbije je rast proizvodnje zasnovane na izvozu poput firmi koje su nedavno došle u Srbiju, a to su "Fijat", "Panasonik", "Beneton", "Jura" i mnoge druge On nije želeo da navodi imena novih ministara u Vladi iz redova G17 plus iz kolegijalnosti prema koalicionim partnerima. Takođe, on nije želeo da obelodani ko će biti njegov naslednik na mestu ministra za ekonomiju ali je naglasio da je njegov zamenik izuzetno dobar stručnjak.

Dinkić je rekao i da će se poštovati koalicioni dogovor sa Demokratskom strankom u procesu rekonstrukcije vlade i dodao da će biti stvorena manja, ali stabilna vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: