Srbija zajmi i od Japana

Japanski ambasador u Srbiji Tošio Cunazaki kaže da je ta zemlja spremna da obezbedi zajam kako bi odgovorila na velike finansijske zahteve Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2011.

11:52

Default images

“Razgovarali smo sa Vladom o izboru projekta za koji će zajam biti namenjen i kada predsednika Tadić poseti Japan, biće doneta konačna odluka, ali jedan od projekata o kojem smo razgovarali jeste sistem za odstranjivanje sumpornih jedinjenja u isparenja iz TE „Nikola Tesla“ “, navodi Cunazaki.

On nije precizirao o koliko iznosu kredita se radi I pod kojim uslovima bi on bio odobren Vladi Srbije.

Povodom investicije japanskog Panasonika u svilajnac, japanski ambasador kaže da bi to ulaganje moglo da motiviše i druge kompanije iz te zemlje da dođu u Srbiju.

“Panasonik je produkciju pokrenuo tek početkom ove godine, ali budući da se radi o veoma tipičnoj japanskoj kompaniji, sve druge kompanije u Japanu pažljivo prate kako će raditi ova nova fabrika, hoće li biti zadovoljni sa uslovima i rezultatima rada u Srbiji. Uspeh Panasonika u Svilajncu je ključ za buduće investicije iz Japana”, smatra Cunazaki.

On je najavio i dolazak misije japanskog Udruženja proizvođača mašina u Srbiju, čiji je značaj u tome što je čine bivši generalni i sadašnji generalni direktori velikih japanskih kompanija.

Birokratija koči investicije

“Sigurno da postoji problem sa birokratijom. Čuo sam da je samo za pribavljanje zemljišta u Srbiji neophodno da investitor prikupi ogroman broj dokumenata i obiđe veliki broj ministarstava. Esencijalno je da se pojednostavi procedura za investiranje i da se napravi nešto poput one stop shopa, u kome će investitori moći da obave sve administrativne poslove”, navodi japanski ambasador.

“Što se tiče političke situacije ili ekonomskog rizika, u Srbiji nema puno razlike u odnosu na druge istočnoevropske zemlje. Najveći probem za Srbiju je slika koja o njoj postoji u svetu. U Japanu neki ljudi i dalje misle da je Srbija u ratu”, kaže Cunazaki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: