Jeftini stanovi u Pirotu 600-700 €

Piroćanci će moći da kupe 64 stana po cenama od 20 do 30 odsto nižim od tržišne koji će biti izgrađeni u okviru državnog programa, odnosno za oko 600 evra.

Srbija

Izvor: Blic

Utorak, 01.03.2011.

11:05

Default images

Kako je sada cena kvadrata u Pirotu oko 750 evra, procene su da će stanovi iz državnog programa koštati između 600 i 700 evra.

Stanovi će biti izgrađeni preko puta kasarne “Tanasko Rajić”, a gradnja bi trebalo da počne u aprilu.

Odbornici SO Pirot su na poslednjoj sednici doneli odluku o formiranju opštinske stambene agencije koja će voditi izgradnju jeftinih stanova.

Pirot se našao u grupi od 12 gradova koji su s Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja potpisali sporazum o realizaciji ovog projekta, a u njima će biti izgrađeno 1.700 stanova za građane sa niskim i srednjim primanjima. Savet Evrope je za izgradnju socijalnih stanova obezbedio 32 miliona evra, dok će uz učešće lokalnih samouprava ukupna vrednost projekta biti 50 miliona evra.

Predsednik SO Pirot Milan Popović kaže da je opština ušla u ovaj projekat pošto ima projekte, lokaciju i dozvolu za izgradnju.

“Na toj lokaciji je još ranije trebalo da se izgrade tri lamele sa po dvadesetak stanova. Na tim temeljima bi se sada gradila ova 64 stana. Da bismo to sve mogli da radimo, morali smo da formiramo stambenu agenciju”, kaže Popović.

Agencija će, kako dodaje, imati zadatak da koordinira rad opštine sa nadležnim Ministarstvom, raspiše javnu nabavku, odabere izvođača, prati izgradnju objekata, ali i pribavi spiskove zainteresovanih građana, potencijalnih kupaca ili zakupaca stanova koji će biti izgrađeni i da te stanove prodaje.

“Država daje pare za izgradnju stanova, a opština lokaciju i obezbeđuje sve moguće dozvole i neophodnu infrastrukturu. U njihovoj izgradnji učešće opštine bilo bi oko 30 odsto”, kaže Popović.

On navodi da će na ovaj način Piroćanci iz srednje klase koji nemaju rešeno stambeno pitanje moći pod povoljnijim uslovima da dođu do stana.

Ivana Stojanov živi u prigradskom naselju u porodičnoj kući sa dvoje dece, mužem i njegovim roditeljima.

“I pored činjenice da i suprug i ja radimo, nismo u mogućnosti da konkurišemo za stambeni kredit preko komercijalnih banaka. Situacija jeste teška, ali ako preračunamo koliko iz porodičnog budžeta izdvajamo za gorivo i mesečne karte, to se poklapa sa najavljenom mesečnom ratom kredita za ove stanove. Čula sam da će mesečna rata iznositi oko 150 evra. Ni to nije malo s obzirom na primanja i standard, ali spremni smo da rizikujemo”, kaže Ivana.

“Raduje nas što će se ovi stanovi graditi i kod nas. To će imati veliki značaj pre svega za sve mlade ljude koji imaju ili tek žele da osnuju porodicu, biće im podstrek da ostanu u svom rodnom gradu”, smatra Ivana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: