Uskoro poskupljuje i mineralna voda

Proizvođači mineralnih voda u Srbiji neizbežno će morati da povećaju cene svojih proizvoda zbog rasta cene energenata, ali i povćanja cene PET ambalaže.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2011.

09:00

Default images

Predsednica Udruženja industrije mineralnih voda Srbije Branka Šerović kaže da do sada „punionice nisu vršile povećanje cena već se išlo na prilagođavanje potrošaču putem porodičnih pakovanja“.

„Ali, neprestanim rastom energenata, povećanjem cena na tržištu ambalaže, pre svega PET-ambalaže, neizbežno je da će doći do povećanja cena flaširanih voda", rekla je Šerović.

Ona je podsetila da je industrija prirodnih mineralnih i izvorskih voda Srbije zabeležila pad prodaje u 2010. godini od dva odsto, a ta tendencija pada prisutna je u poslednje četiri godine.

"U Srbiji se godišnje proizvede preko 630 miliona litara flaširane prirodne mineralne i prirodne izvorske vode. Izdvajanja ove industrije koja ulaze u budžet Republike Srbije su nerealno visoka, kako kada govorimo o PDV-u koji je 18 odsto, tako i o naknadama za svaki prodati litar prirodne mineralne vode koja iznosi 1,2147 dinara", navela je Šerović.

Prema njenim rečima, "u zemljama Evropske unije najveća naknada na flaširanu vodu iznosi tri evra po metru kubnom vode a kod nas je to 11 evra".

"Ovako opterećenje industrije flaširanih voda dovodi do nemogućnosti da se pozitivno posluje niti da se ulaže u modernizaciju proizvodnje a sve to ovu industriju čini nekonkurentnom na domaćem i stranom tržištu", istakla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: