Srpskim mirovnjacima plata 3.000 €

U evidenciji Vojske Srbije nalazi se više od 4.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije spremnih da otputuju u neku od mirovnih operacija u svetu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2011.

00:11

Default images

Najviše je nižih oficira, podoficira i vojnika, mada su na listama i - generali. Razlog ”gužve” je iskustvo koje se ”peče” na terenu, ali i dobra zarada.

Oficir ili podoficir za mesec dana rada u Africi primi platu koja je nekoliko puta veća nego ona koju prima u Srbiji. Visina plate srpskog mirovnjaka zavisi od čina i dužnosti u misiji na koju odlazi.

Kako objašnjavaju u Centru za mirovne operacije (CMO), debljinu koverte diktira i koeficijent, koji se određuje prema prirodnim uslovima, klimi i riziku u zemlji operacije. "Vlada Srbije odredila je da osnovica za zarade učesnika u multinacionalnim operacijama bude 400 dolara", kaže major Nikola Grković iz Odeljenja za obuku CMO. Primera radi, oficir čina kapetana u misiji u afričkoj zemlji, poput Čada, mesečno zarađuje do 3.500 dolara, dok profesionalni vojnik ”izađe” na oko 1.000 dolara. Za vreme dok je na terenu pripadnik Vojske prima i platu koju dobija na radnom mestu u Srbiji, ali bez putnih troškova.

Mirovne operacije naše vojske finansiraju se iz budžeta, a deo novca refundiraju UN. Za čuvanje mira na osam destinacija u svetu, koliko se planira u 2011, iz vojnog budžeta izdvojeno je 534,5 miliona dinara, dok je deo koji ”keširaju” UN nešto veći od 100 miliona dinara.

Major Grković kaže da gotovo svi učesnici mirovnih misija imaju želju da ponovo odu. Veliko interesovanje za odlazak u svet objašnjava se dobrom obukom koju prolaze i bogatim iskustvom koje stiču u operacijama u inostranstvu. To se posebno odnosi na naše sanitetske timove i vojne posmatrače, kakvi su u Kongu ili Obali Slonovače.

Kandidati za odlazak u svet prolaze nekoliko ”rešeta” selekcije. Godišnji plan učešća u mirovnim operacijama diktira broj ”karata” za odlazak, a pravo prijave imaju svi pripadnici MO i VS. Vrednuju se iskustvo, znanje jezika, završeni kursevi i službene ocene. Zeleno svetlo za odlazak daje komisija koju čine psiholozi i oficiri koji su već bili u misijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: