Čitava Srbija telefonira za džabe

U zapanjujućoj brojci od gotovo 3.000.000 postupaka koji se vode protiv građana Srbije dužnih po raznim osnovama visoko se kotiraju i tužbe mobilnih operatera.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2011.

00:07

Default images

Ubedljivo prednjači Telekom, a slede ga Telenor i VIP. Reč je uglavnom o kupovini telefona "za dinar“, takozvanih mobilnih paketa.

Pred kraj prošle godine, sudije su bukvalno zatrpane ovim uzaludnim poslom, jer, kad presude postanu izvršne, nemaju od čega, a često ni od koga, da se naplate.

U Kragujevcu se prepričava „slučaj“ jednog sugrađanina kojem se na dušu stavlja da je po sistemu „za dinar“ od tri ovdašnja mobilna operatera uzeo više od 40 telefona. Doduše, ne sam, ali je „naučio“ poznanike i prijatelje kako da zarade a da ne plate. Samo u njegovoj porodici ima četvoro punoletnih, koji su uzeli ukupno 12 telefona „za dinar“ i odmah ih prodali za polovinu tržišne cene - 50 evra. Za tu „brojku“ zvanično ga tereti sud. Međutim, niko od ovih „kupaca“ nije zaposlen niti ima svoju imovinu. "U takvim slučajevima sudski izvršitelji konstantuju 'nemaštinu' i slučaj se arhivira", kažu u sudu.

Prema podacima izvršnog odeljenja Osnovnog suda u Kragujevcu, koji pokriva područja Aranđelovca, Topole, Batočine i Rače, samo Telekom je podneo više od 15.000 tužbi, najviše za dugovanja za mobilne telefone.

U Šapcu, pred Osnovnim sudom vodi se ukupno 20.891 postupak protiv građana koji su dužni Telekomu, Telenoru i VIP. Najviše tužbi, odnosno 18.440, pokrenuo je domaći operater, i to u 99 odsto slučajeva zbog neplaćenih računa u mobilnoj telefoniji.

Predsedniku Osnovnog suda u Šapcu, Vladimiru Okanoviću, više je nego jasno da kompanije u stranom vlasništvu imaju bolju kontrolu prilikom prodaje mobilnih telefona. Najčešće je reč je paketima „za jedan dinar“, a Telekom reaguje tek kada se računi za telefoniranje nagomilaju.

"Ispostavi se da veliki broj kupaca ne živi na adresi koju su prijavili prilikom kupovine, a nije tajna da takvi aparati završavaju i u BiH, Crnoj Gori i u drugim zemljama u okruženju", kaže Okanović.

Telekom je pravi rekorder i u Kruševcu, sa čak 8.125 utuženja. Nacionalnog operatera sledi VIP, sa 356 izvršnih rešenja, dok je prema Telenoru ostalo „kratkih“ tek 168 korisnika.

Ništa bolje nije ni u Paraćinu. "Kad je o telefonskim operaterima reč, Telekom je ispred svih. Imamo blizu 6.000 izvršenja. Dugovanja se odnose najviše na usluge mobilne telefonije, i to kad su u pitanju ugovoreni 'paketi'. Za Telenor imamo 446, a za VIP ukupno 444 izvršenja", objašnjava portparol Osnovnog suda u Paraćinu, Tanja Lazić-Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: