Odluka o restituciji do kraja marta

Ustavni sud bi trebalo do kraja marta da razmatra zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.02.2011.

19:07

Default images

"Ustavni sud je u plan rada za period januar-mart 2011. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine, uvrstio i Zakon o vraćanju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednicama", navodi se u pisanom odgovoru dostavljenom Euraktivu Srbija iz Ustavnog suda Srbije.

Prema Akcionom planu za brže sticanje statusa kandidata, koji je 29. decembra 2010. godine usvojila Vlada Srbije, zakon o restituciji bi trebalo da bude usvojen do juna 2011. godine.

U odgovorima na Upitnik, koji su uručeni Evropskoj komisiji 31. januara, navodi se da su "u Ministarstvu finansija u toku aktivnosti na pripremi nacrta zakona o denacionalizaciji, koji će na opšti način urediti pitanje prava bivših vlasnika imovine koja je posle Drugog svetskog rata oduzimana po raznim osnovama".

"Očekuje se da Vlada dostavi Predlog zakona Narodnoj skupštini na razmatranje i usvajanje u toku 2011. godine", navodi se u odgovoru na pitanje br. 135 iz Upitnika o tome da li postoje neizvesnosti u pogledu vraćanja imovine i kakvi su planovi za njihovo rešavanje.
Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama koji je usvojen 2006. godine, propisuje prioritet naturalne restitucije.

To znači da se oduzeta imovina vraća, po pravilu, u naturalnom obliku ili da se naknađuje drugom odgovarajućom imovinom ako naturalni oblik nije moguć, a da se tržišna novčana naknada isplaćuje samo ako prethodne dve varijante nisu moguće.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Slobodan Ilić, koji je bio na čelu radne grupu koja priprema predlog zakona o vraćanju imovine, najavljivao je da će se, u slučaju da Ustavni sud oceni da je Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama

ustavan, i u obeštećenju bivših vlasnika biti primenjana ta tri modela restitucije.

On je rekao i da će se, ukoliko mišljenje Ustavnog suda bude da taj zakon nije u skladu sa Ustavom, verovatno biti primenjen model finansijskog obeštećenja, ali u određenom procentu procenjene vrednosti oduzete imovine.

Predstavnici uduženja građana koji potražuju imovinu tvrde da se oko 90 odsto oduzete imovine može vratiti u naturalnom obliku, jer se uglavnom potražuje zemljište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: