Gadafi: Naš partner i(li) diktator?

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da će, u slučaju pada sa vlasti Moamera el Gadafija, srpska odbrambena industrija imati mračnu perspektivu u Libiji.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 28.02.2011.

18:06

Default images

"Ako Gadafi ode, perspektiva je mračna... U slučaju dolaska na vlast islamističke struje, bojim se da nećemo biti dobrodošli u Libiji", rekao je on.

Radić je rekao da bez Gadafija "nema biznisa" ali da bi se gubici mnogo više odnosili na gubitak perspektive nego što bi bili drastični po pitanju aktuelnih poslova.

On je rekao da su trenutni ugovori vojne industrije sa Libijom "skromni" i da se uglavnom odnose na obuku pilota libijske armije, remont njihovih aviona proizvedenih u Jugoslaviji i održavanje brodova ratne mornarice. Prema njegovim rečima, uskoro je u Beograd trebalo da doputuje i jedna grupa libijskih pilota koji bi se u Srbiji obučavali za letenje na helikopterima.

U perspektivi, prema njegovim rečima, bila je planirana izgradnja vojne bolnice u Libiji, koja bi bila ekvivalent Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, a Srbija bi, osim u izgradnju, bila uključena i u opremanje bolnice, uspostavljanje kabineta, obuku kadrova i kasnije studenata. Takođe je razmatrana i mogućnost snabdevanja libijske armije pešadijskim naoružanjem.

Govoreći o vremenu Hladnog rata, Radić je podsetio da je saradnja bivše SFRJ i Libije u vojnoj oblasti bila veoma snažna i razvijena, da su Libijci kupovali mlazne avione iz Jugoslavije i da je prva grupa pilota došla na školovanje još 1971. godine.

"Nije bilo reči o pukoj trgovini, već i o predaji znanja i celih sistema. Piloti su se školovali od početka do kraja, dolazili na komandno-štabno i generalštabno usavršavanje. Tamo su pravljeni Vojna akademija i Remontni zavod po ugledu na naše, formirani kabineti sa istom opremom i udžbenicima... Postojali su zaokruženi sistemi saradnje", rekao je on.

Radić je dodao da je sredinom osamdesetih godina prošlog veka, zbog pada cena nafte i početka krize u Jugoslaviji, ta saradnja oslabila i da od tada Libija više nije glavni partner, ali da je ostala jedan od veoma značajnih činilaca u vojnoj saradnji.

I EU prodaje oružje Gadafijevoj Libiji

Međutim, kada je prodaja oružja režimima na Bliskom istoku i Africi u pitanju, Srbija svakako nije izuzetak. Evropska unija je tek danas proglasila embargo na prodaju oružja Libiji, kako bi uticala na prekid sukoba u toj zemlji.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton kaže da je cilj mera EU, uključujući zamrzavanje Gadafijevih sredstava, jačanje sankcija koje je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uveo protiv Libije.

"Nasilje nad mirnim demonstrantima nas je potreslo i trebalo bi da nas pokrene na akciju", rekla je Ketrin Ešton i dodala da je EU uvela embargo na opremu koja bi mogla biti "upotrebljena za unutrašnju represiju".

Članice Evropske Unije su, međutim, samo u 2009. sklopile 343 miliona evra vredne poslove vezane za prodaju oružja Libiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: