Metalci izlaze na ulice 15. marta

Samostalni sindikat radnika metalske industrije u Srbiji najavio je štrajk upozorenja za 15. mart zahtevajući od Vlade Srbije prosečne plate od 35.000 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

17:46

Default images

Oni traže i poboljšanje položaja ove industrije u Srbiji.

Predsednik Samostalnih sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović je rekao da je 120.000 radnika metalske industrije nezadovoljno prosečnom platom od 22.000 dinara.

"Poslednjih deset godina iz metalske industije otišlo je oko 300.000 radnika", naveo je Vujović i dodao da radnici traže da se donese nacionalana strategija rada i razvoja te industrije u Srbiji.

On je podsetio da je program Vlada Srbije poljoprivreda i izvoz i pozivao Vladu da u skladu sa tim stimuliše izvoz metalske industrije. "Tražimo da svi poslovi na domaćem tržištu, i koji se tiču metalske industije, budu dodeljeni domaćoj metalskoj industriji", rekao je Vujović.

Vujović je naveo da je poslednjih dana raspisan tender za deset elektromotornih lokomotiva, dodajući da ni jedan tender ne može da dobije domaća firma.

"Tražimo da se minimalne zarade isplate kako je dogovoreno na nivou sindikata i predlažemo dve minimalne zarade, za javni sektor i za privredu", kazao je Vujović.

"Čekaćemo 15. marta predstavnike ministarstva i Vlade jedan sat, ako niko ne bude došao krenućemo ka njihovim prostorijama", dodao je Vujović.

Podpredsednk ovog sindikata Božidar Todorović je podsetio da se država opredelila da ekonomsku i privrednu situaciju poboljša razvojem energetike, saobraćaja, infrastrukture i poljoprivrede i kazao da metalska industrija Srbije u sve četiri delatnosti ima posla ali da u strategiji države nema nigde metalaca.

"Država ne sme da se igra sa našim zahtevima i pozivamo Vladu na dogovor", rekao je Todorović i ponovio da će radnici metalske industrije izaći na ulice ako država nastavi da ignoriše njihove zahteve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: