Za hotele, računare i voće PDV 8%

Skupština Srbije je izglasala da se ne menja porez na dodatu vrednost (PDV) za hotelski smeštaj, južno voće i računare.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.02.2011.

17:39

Default images

Poslanici su prihvatili inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića da ponovo odlučuje o izmenama Zakona o PDV-u, koje su usvojene krajem prošle godine.

Tadić je Skupštini vratio taj zakon, obrazlažući da on nije usklađen sa Zakonom o budžetu Srbije za narednu godinu.

Zakonom o budžetu Srbije za 2011. godinu, procenjeni su prihodi od PDV-a primenom posebne stope od osam odsto na usluge smeštaja u hotelima, motelima, odmaralištima, domovima i kampovima.

Skupština je u decembru izglasala Vladin predlog da se taj porez poveća na 18 odsto, kao i PDV na južno voće i kompjutere.

Predsednik Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije Boško Ristić kaže da odluka parlamenta da ne izglasa Izmene zakona o porezu na dodatu vrednost znači da PDV za usluge hotelskog smeštaja, računare i južno voće ostaje osam odsto.

Ristić je rekao da ukoliko Vlada Srbije, kao predlagač, želi da promeni neke odredbe postojećeg zakona, a koje je menjala zakonom o kome se danas skupština izjašnjavala, moraće da uputi nov predlog zakona.

Zadržavanje PDV-a stimulativna mera

„Odluka parlamenta da ne izglasa Izmene zakona o porezu na dodatu vrednost, čime je PDV za usluge hotelskog smeštaja, računare i južno voće ostao osam odsto, stimulativna je mera za nabavku informatičke opreme jer je veliki deo računarskih komponenti u Srbiji star, kaže predsednik Društva za informatiku Srbije (DIS) Nikola Marković.
Marković je kazao da stručnjaci podržavaju zadržavanje PDV-a na nivou od osam odsto kao celishodno rešenje, dodajući da je ova godina počela sa nižim prometom te opreme nego što je to bio slučaj prošle godine u isto vreme.

"To se verovatno dešava zbog toga što je manje sredstava za nabavku računara i što su građani iz dana u dan sve siromašniji. Takođe imamo preku potrebu da više kupujemo kompjutere zato što je opremljenost građana u Srbiji i naše privrede za 50 odsto niža od proseka EU", naveo je predsednik DIS-a.

Zadržavanje PDV-a važno je i zbog toga što je veliki deo računarske opreme u Srbiji star, a računari koji služe duže od četiri do pet godina su nepouzdani i ne mogu da primenjuju nova softverska rešenja, pa se kroz ovu meru može obezbediti da se dobiju savremeniji modeli računara, kazao je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: